Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / ΤΑΙΠΕΔ: Ανοίγουν οι προσφορές των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ
ΤΑΙΠΕΔ: Ανοίγουν οι προσφορές των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Μαρτίου 2018, 08:14 29 Μαρτίου 2018, 8:14

Στο άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το προσφερόμενο τίμημα από τις ενδιαφερόμενες κοινπραξίες θα κρίνει αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών.

Στην περίπτωση που οι οικονομικές προσφορές έχουν μεγάλη απόκλιση από το εύρος του τιμήματος για τον ΔΕΣΦΑ που έχουν εκτιμήσει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι τότε θα ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν το κονσόρτιουμ υπό την ιταλική Snam στο οποίο μετέχουν επίσης οι εταιρείες Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία) και η κοινοπραξία Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) μαζί με την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD.

Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η ιταλική Snam SpA, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας. Ακόμη, η Snam είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

H Enagás Internacional είναι θυγατρική της Enagás που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Είναι και αυτή μέτοχος του αγωγού TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

H Fluxys δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Eίναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Στη δεύτερη κοινοπραξία που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ επικεφαλής είναι η Regasificadora del Noroeste S.A. (“Reganosa”) διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos.

Η S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. είναι διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία. Η EBRD είναι διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΑΙΠΕΔ: Ανοίγει τις προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Συμφωνία ExxonMobil, Τotal και ΕΛΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

«Φρένο» ξανά στην εξόφληση χρεών προς ιδιώτες από το Δημόσιο

Δημόσιο: Απευθείας στο υπερταμείο 15 ΔΕΚΟ

Ετικέτες: 


2018