Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Αχτσιόγλου: «Αυτονόητη η αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον υπάρχει σύμφωνο»
Αχτσιόγλου: «Αυτονόητη η αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον υπάρχει σύμφωνο» | Pagenews.gr
Pagenews Team

Νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ, πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτικη επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι, επίσης, εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν αφορά την υιοθεσία. Όπως εξήγησε, η υιοθεσία είναι διαφορετικός θεσμός, στον οποίο υπάρχει πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον προηγούμενο γονέα και πλήρης υποκατάσταση του θετού γονέα στη θέση του γονέα του παιδιού, ενώ στην αναδοχή «έχουμε, στην πραγματικότητα, παράλληλη ύπαρξη του φυσικού γονέα και του αναδόχου». «Ο λόγος που δεν αφορά την υιοθεσία είναι διότι στον Αστικό Κώδικα προβλέπεται ότι η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο. Επομένως, εφόσον είναι έτσι ορισμένο στον Αστικό Κώδικα, δεν μπορούσε ένας νόμος να υπερσκελίσει τα ορισμένα στον Αστικό Κώδικα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά αποκλειστικά τον τομέα της αναδοχής, αφορά τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. «Θα ήταν εντελώς παράλογο και, κατά τη γνώμη μου, θα αντέβαινε και στο ευρωπαϊκό δίκαιο να γινόταν διάκριση μεταξύ των ζευγαριών, αν είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια, προκειμένου να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα. Αυτά σε σχέση με τα νομικά. Σε σχέση με το πολιτικό, θεωρώ ότι, από την πλευρά μας και από αυτήν την κυβέρνηση, είναι μία αυτονόητη επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προς μία προοδευτική κατεύθυνση, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση να κάνει στο χρονικό διάστημα της θητείας της. Έχουμε πει ότι δικός μας στόχος είναι, πέραν από την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, να υλοποιούμε και παρεμβάσεις που θα δείχνουν το δικό μας χαρακτηριστικό στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί πιθανότατα «την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο σε ενάμιση χρόνο αποκλειστικά δικής μας ιδιοκτησίας, με ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2017 για την απλήρωτη, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία)».

«Στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και, ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης, θα μειώνεται περισσότερο» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νομοσχέδιο αλλάζει τα πάντα για την αναδοχή και την υιοθεσία

Υιοθεσία παιδιών: Αλλαγές και νέες ρυθμίσεις προανήγγειλε η Θεανώ Φωτίου
ΕΛΣΤΑΤ: Ραγδαία αύξηση των συμφώνων συμβίωσης το 2016
Επίδομα γάμου και για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

Ετικέτες: 


2018