Πολιτική

“Πονοκέφαλος” στο Μαξίμου για συντάξεις, ΔΕΗ, ομόφυλα ζευγάρια

“Πονοκέφαλος” στο Μαξίμου για συντάξεις, ΔΕΗ, ομόφυλα ζευγάρια
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αντιρρήσεις σε τρία μέτωπα.Οι τρεις "πληγές" για την κυβέρνηση είναι οι ήδη ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου το τριπλό εσωτερικό μέτωπο, που άνοιξε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει έμφαση στην «επόμενη ημέρα» και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Οι τρεις "πληγές" για την κυβέρνηση είναι οι ήδη ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και ότι η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αντιρρήσεις σε τρία μέτωπα.

«Μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019

Διαφωνίες και αντιδράσεις σημειώθηκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να στείλει το μήνυμα ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και ότι η χώρα επιστρέφει σε καθεστώς κανονικότητας.

10 βουλευτές έθεσαν θέμα τόσο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, όσο και της μείωσης αφορολογήτου από 1/1/2020 -με το ΔΝΤ να θέλει την επίσπευσή του κατά ένα χρόνο- και κινήθηκαν στη γραμμή των τελευταίων παρεμβάσεων του πρώην υπουργού και βουλευτή Νίκου Φίλη, ο οποίος τη Δευτέρ,α από τον Αθήνα 9.84, αναρωτήθηκε «πώς μιλάμε για καθαρή έξοδο, αν πρέπει να κόψουμε συντάξεις;».

Οι βουλευτές έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για πλεόνασμα 4%, με το ερώτημα αφού η κυβέρνηση ανακοινώνει τελικά υπερπλεόνασμα, τότε πώς δικαιολογούνται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο του 2017. Οι ίδιοι βουλευτές φέρεται να είπαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους αυτά τα μέτρα στην επόμενη προεκλογική περίοδο.

Ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Βουλευτές που εκλέγονται στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας αντιδρούν έντονα στο θέμα των απολύσεων, το οποίο όπως έγινε γνωστό θα είναι ανοιχτό μετά την εξαετία.

«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους» είπε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης.

«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Οτι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό» προειδοποίησε ο Κ. Σέλτσας, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Γ. Θεοφύλακτος, από τη Κοζάνη τόνισε πως «Πρέπει να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια». Σε αυτό το μέτωπο έρχεται να προστεθεί και ο βουλευτής Γιώργος Παπαηλιού της Αρκαδίας, αλλά και ο Γιώργος Δημαράς των Οικολόγων από τη Β΄Αθηνών.

Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα και την Θεανώ Φωτίου, έκαναν γνωστό ότι διαφωνούν με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι διαφωνούντες βουλευτές (ανάμεσα τους οι Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Παραστρατίδης, Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Σηφάκης) επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιτραπεί η τεκνοθεσία ή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Την ίδια ώρα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε πως νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ, πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι, επίσης, εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν αφορά την υιοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αχτσιόγλου: "Αυτονόητη η αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον υπάρχει σύμφωνο"Υπουργείο Εργασίας: Δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσηςΣυνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ για τους 10 "αντάρτες" βουλευτές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments