Διεθνή

Κωδικός “Geronimo”: Η μέρα που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός από την Seal Team Six των ΗΠΑ

Κωδικός “Geronimo”: Η μέρα που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός από την Seal Team Six των ΗΠΑ
Το παρασκήνιο, η επιχείρηση και η δολοφονία του διαβόητου τρομοκράτη σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια.

Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο έπεφτε νεκρός με τρεις σφαίρες σε σώμα και κεφάλι. Το ημερολόγιο γράφει 2 Μαϊου 2011. Ωστόσο είχε προηγηθεί το πρωϊνό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όταν ο κόσμος “πάγωνε” μπροστά από την τηλεόρασή του βλέποντας τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα και να σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι.

Το όνομα που ακούστηκε ως υπεύθυνο μετά από λίγο ήταν εκείνο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και για περίπου 10 χρόνια, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ο νούμερο 1 καταζητούμενος του πλανήτη. “Αναζητείται νεκρός ή ζωντανός”, είχε πει ο τότε πρόεδρος της Αμερικής, Τζορτζ Μπους. Τελικά, λίγο πριν κλείσουν τα 10 χρόνια από τους Δίδυμους Πύργου, στις 2 Μαΐου 2011, η “Team Six”, μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα του αμερικανικού στρατού ρίσκαρε τα πάντα. Έμπαινε σε ένα σπίτι στο Αμπονταμπάντ, εκεί απ’ όπου δεν είχε φύγει για περισσότερο από δύο χρόνια ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σκότωσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους, μέχρι να φτάσουν στο δωμάτιό του, όπου βρισκόταν με τη νεαρότερη σύζυγό του. Μια λέξη “Geronimo” και στη συνέχεια ριπές του όπλου. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν κείτονταν νεκρός.  Δύο σφαίρες στο κεφάλι. Μία τρίτη για επιβεβαίωση. Οι επίλεκτοι Αμερικανοί ανήκαν στους Navy Seals στην ομάδα 6.

26 Απριλίου 2011 – Η τελευταία επιστολή του Μπιν Λάντεν

Ζούσε μαζί με τις τρεις γυναίκες του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του και, μάλιστα, πίστευε πως δε θα τον βρουν και ποτέ. «Είναι αποδεδειγμένο ότι η αμερικανική τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα της δεν μπορούν να με εντοπίσουν αν δεν υποπέσω σε κάποιο σφάλμα που μπορεί να τους οδηγήσει σε εμένα», φερόταν να έγραφε σε ένα γράμμα προς τον υπαρχηγό του, ακριβώς πέντε μέρες πριν την δολοφονία του.

Ήταν 26 Απριλιου 2011 όταν ο Μπιν Λάντεν κάθισε στον υπολογιστή του για να γράψει μια επιστολή στον τρίτο της ιεραρχίας της Αλ Κάιντα  Abdul al-Rahman. “Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο ευχάριστου του πιο ελεήμονος…Τον αγαπημένο αδερφό, Sheikh Mahmud, ο Αλλάχ να τον προστατεύσει”.

Ήταν η έκτη χρονιά που ο ηγέτης της al-Qaeda βρίσκεται κριμένος σε ένα σπίτι περιτριγυρισμένο από ψηλούς τείχους στο Abbottabad. Τα μαλλιά και η γενειάδα του έχουν ασπρίσει και δέκα χρόνια μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους η ζωή του έχει περιοριστεί σε αυτό το σπίτι. Η καθημερινή του ρουτίνα: γεύμα, προσευχή επτά φορές την ημέρα, μαθήματα ποίησης για τα παιδιά και τα εγγόνια του, κήρυγμα με τις τρεις γυναίκες του, βόλτα στο περίγυρο της έπαυλης.

Στην επιστολή του προς τον Sheikh Mahmud, προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης σύμφωνα με τη δικιά του οπτική. Ο Laden πιστεύει ότι μετά από εννέα χρόνια κρυμμένος χωρίς να τον εντοπίζουν ” Είναι αποδεδειγμένο ότι η αμερικανική τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα της δεν μπορούν να τον εντοπίσουν αν δεν υποπέσει σε κάποιο σφάλμα που μπορεί να τους οδηγήσει σε αυτούς” έγραψε στο γράμμα.

Το πρώτο βήμα της επιχείρησης 

Οκτώ μήνες νωρίτερα, μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, ο Tom Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε πει στον Barack Obama στο τέλος της καθημερινής ενημέρωσης ” Ο Leon και τα παιδιά στο Langley νομίζουν ότι έχουν καταλήξει σε κάτι που σχετίζεται με τον Βin Laden.

Δεν γνώριζαν που βρισκόταν ο ηγέτης της al-Qaeda για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η κυβέρνηση Μπους υποστήριζε ότι ήταν κάπου στις ορεινές περιοχές της βορειοδυτικού Πακιστάν, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είχαν καμία ιδέα για το πού βρισκόταν. Στις 26 Μαΐου 2009 είχε συγκαλέσει μια έκτακτη σύσκεψη με τον Leon Panetta, τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της CIA , τον Mike Leiter διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και τον Rahm Emanuel, επικεφαλής του επιτελείου του.

“Εσύ, εσύ, εσύ, και εσύ”, είπε. “Ελάτε επάνω.” Οι τέσσερις ακολούθησαν τον Obama στο Οβάλ Γραφείο. Εκεί τους είπε “Θέλω να κυνηγήσουμε τον Osama bin Laden και τον al-Zawahir. Θέλω να γίνει προτεραιότητα.” και πρόσθεσε ” Θέλω τακτικές εκθέσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα.”

Ο Panetta έφερε στο Οβαλ Γραφείο δυο ειδικούς από της ομάδας εντοπισμού του Laden. Αυτοί θα παραδώσουν στον πρόεδρο αναβαθμισμένες φωτογραφίες και χάρτες από μια περιοχή. Σε ένα από αυτά τα σπίτια δεν υπήρχε ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ. Οι τοίχοι ήταν ασυνήθιστα ψηλοί. Δεν υπήρχε τρόπος να δει κανείς μέσα στο σπίτι, από έξω, ούτε από πάνω. Η CIA είχε μάθει ότι το σπίτι ανήκει σε κάποιον Ibrahim Ahmed και στον αδερφό του. Τα δύο αδέρφια ήταν επιφυλακτικά έκαιγαν τα σκουπίδια τους επί τόπου, κανένα από τα παιδιά τους δεν πήγαινε σχολείο.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που έπεισε τον John Brennan, πρώην αξιωματικό της C.I.A, ότι ο άνδρας που κρυβόταν εκεί ήταν ο Βin Laden ήταν οι φωτογραφίες από τις κάμερες που έδειχναν έναν άνδρα στον λαχανόκηπο ο οποίος φορούσε την παραδοσιακή πακιστανική ενδυμασία και προσευχόταν. Ο άνδρας ήταν ψηλός και λεπτός και έμοιαζε στην εικόνα που είχε σχηματίσει ο Brennan στο μυαλό του. Ένοιωθε ότι αναγνώριζε το άνδρα, αναγνώριζε τον βηματισμό του.

Τον Δεκέμβριο, ο Michael Morell, επικεφαλής της ομάδας της CIA για τον εντοπισμό του Laden, και αρκετοί άλλοι συναντήθηκαν με τον Tom Brennan Donilon στο Λευκό Οίκο. Μια ομάδα ζούσε κοντά στην γειτονία του Laden. Παρακολούθησαν τις κινήσεις των αδελφών Ahmed. Εκεί έμεναν τρεις γυναίκες, ένας νεαρός άνδρας, και δέκα ή περισσότερα παιδιά. Ο αριθμός των συζύγων και των παιδιών αντιστοιχούσε με τον αριθμό των μελών της οικογένειας που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ζουν με τον Laden.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λίγο πριν ο πρόεδρος αποχωρήσει για να συναντήσει την οικογένειά του στη Χαβάη, ο Panneta τον επισκέφθηκε στο Οβάλ Γραφείο. Εκεί του ζήτησε να ξεκινήσει την προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης.

SEAL Team Six: Η ομάδα που ανέλαβε την εξουδετέρωση

Μέχρι τότε, η C.I.A. είχε το δικό της μικρό στρατό στην περιοχή. Όταν Panetta και ο Morell επέστρεψαν από τη συνάντηση, το πρώτο πράγμα πίστεψαν ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι δύο γενικές επιλογές ήταν να βομβαρδίσουν το σπίτι ή να στείλουν κομάντος για επιδρομή. Το τελευταίο θα απαιτούσε περισσότερο σχεδιασμό και θα περιλάμβανε πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η ομάδα της C.I.A. ήταν ενθουσιασμένη για την αποστολή και πρόθυμη να την ολοκληρώσει μόνη της. Ο Panetta και ο Morell είχαν το χρόνο. Ο πρόεδρος είχε πει, επίσης, να εργαστούν σκληρότερα για τον εντοπισμό του άνδρα μυστήριο. Ωστόσο η CIA έπρεπε να συμβουλευτεί τουλάχιστον τον πρώην ναύαρχο Bill McRaven, που εργαζόταν στο Special Operations Command και την περασμένη δεκαετία είχε διεξάγει χιλιάδες μυστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο McRaven γνώριζε από πριν ότι η CIA είχε προβάδισμα με τον Laden. Ο ναύαρχος απέκλεισε την επιλογή βομβιστική επίθεση.

Μια βόμβα θα σκότωνε όλους όσοι βρίσκονταν μέσα στην κρησφύγετο και αρκετούς ανθρώπους σε κοντινή απόσταση. Ο McRaven εξήγησε στον Panetta και τον Morell ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η θέση του Abbottabad το οποίο βρισκόταν 150 μίλια από το “φιλικό” έδαφος του γειτονικού Αφγανιστάν. Στις 14 Μαρτίου, ο Obama συναντήθηκε με τα μέλη Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Συγκεντρώθηκαν στο White House Situation Room. Στις αρχές Μαρτίου η C.I.A. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιας “υψηλής αξίας στόχος” και πιθανότατα ο Laben κρυβόταν στο Abbottabad.

Η απόφαση Οι άνδρες του McRaven ξεκίνησαν να ασκούνται στις 7 Απριλίου. Εργάζονταν σε μια απομονωμένη περιοχή κοντά στις δασικές εκτάσεις του Fort Bragg, όπου μια μακέτα του τριώροφου σπιτιού του Abbottabad είχε χτιστεί. Τι σενάριο ήταν το εξής: Θα πλησίαζαν με δυο ελικόπτερα Black Hawk. Η επιχείρηση θα διαρκούσε 90 λεπτά. Τα ελικόπτερα θα έφευγαν ώστε οι άνδρες να κάνουν τη δουλεία τους.

Εκτέλεσαν το σενάριο πολλές φορές, έτσι ώστε να τα καταφέρουν και με κλειστά μάτια. Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας αποτελείτο από την SEAL Team Six, ωστόσο ο McRaven προσέλαβε και άλλους άνδρες από άλλες μονάδες. Η SEAL Team Six είχαν μεγάλη εμπειρία καθώς είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τα τελαυταία δέκα χρόνια. Η ομάδα συγκεντρώθηκε εκ νέου για μια δεύτερη πρόβα μια εβδομάδα αργότερα στη Νεβάδα, όπου η θερμοκρασία και το υψόμετρο (περίπου 4.000 πόδια) είναι παρόμοια με του Abbottabad.

Αυτή τη φορά η πρόβα σχεδιάστηκε και έγινε σε “συνθήκες πτήσης με τον στόχο”. Ήταν μια πραγματική αποστολή. Τα ελικόπτερα έπρεπε να ταξιδέψουν 90 λεπτά πριν από την άφιξη τους πάνω από το Abbottabad. Θα πρέπει να πετούν πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα για να αποφύγουν τα πακιστανικά ραντάρ.

Η τελευταία συνεδρίαση πριν από την επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο Situation Room την Πέμπτη 28 Απριλίου. Εκεί βρέθηκαν οι Obama, αντιπρόεδρος Joe Biden, ο υπουργός άμυνας Bob Gates, η υπουργός εξωτερικών Hillary Clinton, ο Mike Mullen… ο διευθυντής της C.I.A. Leon Panetta και ο αναπληρωτής του Michael Morell.

Ο McRaven δεν συμμετείχε: ο ίδιος και η ομάδα των SEAL ήταν στο Αφγανιστάν. Ένας-ένας, κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις επιλογές, μια επιδρομή, μια βομβιστική επίθεση με πυραύλους , ή να μην κάνουν τίποτα. Ο πρόεδρος είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφάσιζε μέχρι το επόμενο πρωί, αλλά ήθελε να ακούσει την άποψη όλων. Ο Biden είπε “Κύριε πρόεδρε, μην πάμε”. Πίστευε ότι σε περίπτωση αποτυχίας ρίσκαρε την επανεκλογή του.

“Πόσο ψηλό είναι αυτός ο τύπος;”

Τα δύο Black Hawks έφυγαν από το αεροδρόμιο στο Τζαλαλαμπάντ στις 11 μ.μ. τοπική ώρα. Είχαν επιβιβαστεί 23 SEALs, ένας μεταφραστής, και ένα σκυλί που το όνομά του ήταν Cairo. Από τη στιγμή που τα Black Hawks διέσχισαν τα σύνορα στο Πακιστάν, τρεις Σινούκ έφυγαν από την Τζαλαλαμπάντ.

Τα Σινούκ θα κινητοποιηθούν σε περίπτωση προβλήματος. Τα ελικόπτερα έτρεχαν, με σκοπό να μην εντοπισθούν από ραντάρ. Όλοι παρακολουθούσαν την επιχείρηση με κομμένη την ανάσα. Είχαν ήδη προσεγγίσει το σπίτι-στόχο. Το πρώτο Black Hawk είχε εκτραπεί από την προγραμματισμένη πορεία του και προσγειώθηκε έξω από τα τείχη. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιο επίθεσης είχε πάει στραβά.

Μέσα ήταν μόνο μια ομάδα. Όταν έφτασαν στο πρώτο όροφο ξύπνησαν έντρομοι από τον θόρυβο. Ο Laden έδωσε εντολή στη σύζυγό του Amal να αφήσει κλειστά τα φώτα, αν και δεν θα ήταν σε θέση να τα ανοίξει ούτως ή άλλως καθώς η CIA είχε κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την γειτονιά. Ο Abrar Ahmed, ο αδελφός του κούριερ, ήταν σε ένα υπνοδωμάτιο στον πρώτο όροφο με την Bushra τη σύζυγό του.

Και οι δύο πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν. Η ομάδα στη συνέχεια μπήκε στον πρώτο όροφο και έψαξε όλα τα δωμάτια. Βρήκαν, ενώ ανέβαινε τη σκάλα τον 23χρονο γιο του Laden, Khalid, ένα λεπτό γενειοφόρο άνδρα που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι. Τον πυροβόλησαν και σκότωσαν. Τρεις SEALs συνέχισαν να ανεβαίνουν και έφτασαν στον τρίτο όροφο της κατοικίας. Είδαν τον Laden στο πάτωμα ωστόσο έπρεπε πρώτα να μεταφέρουν τον Amal, ο οποίος φώναζε γιατί είχε πυροβοληθεί στο πόδι.

Ο Laden είχε όπλα σε ένα ράφι στο δωμάτιό του αλλά δεν τα είχε πάρει. Όταν πυροβολήθηκε ο ίδιος δεν αντιστάθηκε. Ο McRaven άκουσε την κωδική λέξη, “Geronimo”, η λέξη σήμαινε Bin Laden. Ωστόσο δεν γνώριζε εάν είχε σκοτωθεί ή συλληφθεί. Ο ναύαρχος άμεσα μίλησε με τον Panetta και άρχισαν να μαθαίνονται τα νέα στην C.I.A και το Λευκό Οίκο.

Ο πεζοναύτης που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν εξομολογείται: Του έριξα μια σφαίρα στο κεφάλι

Τα τελευταία λεπτά της επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν του αρχηγού της Αλ Κάιντα, το 2011, σε ένα σπίτι στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν περιγράφει στο βιβλίο του ο βατραχάνθρωπος Ρόμπερτ Ο’ Νιλ που έχει παρασημοφορηθεί για την παρουσία του σε περισσότερες από 400 πολεμικές αποστολές.

Ο Ο’ Νιλ είναι ο άνθρωπος που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπιν Λάντεν και αυτός που του έριξε τη χαριστική βολή. Στο βιβλίο το με τίτλο “The Operator” ο 41χρονος βατραχάνθρωπος αρχικά περιγράφει πώς όλα τα σημάδια έδειχναν ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν μέσα στο σπίτι ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως γράφει κατάλαβε ότι αυτό που ζούσε ήταν ιστορική στιγμή όταν ανατινάχθηκε μια μεταλλική πόρτα και πίσω της βρέθηκε ένας τοίχος. Αν και ο άνδρας που πυροδότησε το μηχανισμό ένιωσε ότι απέτυχε ο Ο’ Νιλ του είπε «όχι, αυτό είναι καλό. Πρόκειται για μια ψεύτικη πόρτα. Αυτό σημαίνει ότι αυτός είναι μέσα». Όταν η ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα μπήκε στο κτήριο ο 41χρονος Ο’ Νιλ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι βρίσκονταν ένα βήμα από τον Μπιν Λάντεν.

«Ω Θεέ μου, είμαστε εδώ, αυτό είναι το σπίτι του Μπιν Λάντεν. Είναι φοβερό. Δεν θα ζήσουμε αλλά αυτό είναι ιστορία και θα το θυμάμαι» γράφει ο Ο’ Νιλ ότι ήταν η σκέψη που του πέρασε από το μυαλό.

Ο 41χρονος περιγράφει πώς η γυναίκα από τη CIA που τους είχε ενημερώσει για την επιχείρηση τους είχε πει ότι η τελευταία γραμμή άμυνας του Οσάμα θα ήταν ο 23χρονος γιος του Χαλίντ που θα ήταν οπλισμένος και έτοιμος. «Αν τον βρείτε, ο Οσάμα θα είναι στον επόμενο όροφο» τους είχε πει χαρακτηριστικά.

Έτσι όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων είδαν έναν άνδρα με ένα Καλάσνικοφ στα χέρια να οχυρώνεται, ένας από την ομάδα φώναξε «Χαλίντ έλα εδώ» στα αραβικά και τα ουρντού μπερδεύοντας τον γιο του Οσάμα ο οποίος δεν ήταν σίγουρος ότι αυτοί που είχαν μπει στο κτήριο ήταν Αμερικανοί βατραχάνθρωποι και έτσι πρόβαλε το κεφάλι του για να δει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Έπρεπε να συνεχίσουμε αν και μας είχαν πει ότι στο κτήριο θα βρίσκονταν περισσότεροι άνδρες» γράφει ο Ο’ Νιλ για την απόφασή του να συνεχίσει στον επόμενο όροφο. «Τότε μου πέρασε από το μυαλό η σκέψη σαν αστραπή: Βαρέθηκα να ανησυχώ, ας τελειώνουμε. Δεν ήταν γενναιότητα ήταν περισσότερο κούραση» εξηγεί για την απόφασή του. «Έτσι του πίεσα τον ώμο να προχωρήσουμε».

Στο επόμενο δωμάτιο συνάντησαν δύο γυναίκες που φοβήθηκαν ότι είχαν γιλέκα με εκρηκτικά αλλά όταν αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώθηκε τότε ο επόμενος στόχος ήταν ο Μπιν Λάντεν.

«Ήταν ψηλότερος και λεπτότερος από ό,τι θα περίμενα. Το μούσι του ήταν πιο κοντό και τα μαλλιά του πιο άσπρα. Μπροστά του ήταν μια γυναίκα αλλά εγώ δεν δίστασα. Στόχευσα πάνω από τον ώμο της και πυροβόλησα δύο φορές. Το κεφάλι του άνοιξε στα δύο και έπεσε κάτω. Τότε τον πυροβόλησα άλλη μια φορά στο κεφάλι για ασφάλεια» κλείνει το κεφάλαιο αυτό ο Ο’ Νιλ. Ο 41χρονος για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι ήταν αυτός που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments