Διεθνή

Ισπανία: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι
Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την υπόθεση Γκιουρτέλ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέο υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου. Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία: Πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments