Πολιτισμός

«ΜΠΛΕ»: η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας Χατζή (pics)

«ΜΠΛΕ»: η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας Χατζή (pics)
Αν βρίσκεστε στο Κολωνάκι και είστε λάτρεις της θάλασσας μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε είναι αυτή που εγκαινιάζεται στις 5 Ιουνίου στη Dépôt Αrt gallery, επί της Νεοφύτου Βάμβα 5.

Σύμφωνα με τη Δανή συγγραφέα Karen Blixen “η θεραπεία για όλα είναι το αλμυρό νερό: ιδρώτας, δάκρυα και θάλασσα” και νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί ως προς αυτό.

Στη θάλασσα ξεκουραζόμαστε, κολυμπάμε και ξεσπάμε. Το νερό προσφέρει κάθαρση, ξεπλένει τον πόνο, προσφέρει γαλήνη και νηνεμία στην ψυχή μας. Με μιας αισθανόμαστε ελεύθεροι και απελευθερωμένοι από τα βαρίδια της καθημερινότητάς μας. Ταξιδεύοντας νοητικά δεν απαρνιόμαστε όσα μάς ταλανίζουν αλλά σίγουρα το κρύο νερό της θάλασσας και το απέραντο γαλάζιο μάς δίνουν δύναμη και ελπίδα.

Τι θέλει να προβάλει μέσα από τα έργα της και ποια είναι η έμπνευση της δημιουργού;

Το ζητούμενό της μέσα από τους πίνακές της είναι να αναδείξει την ενότητα ανθρώπου και του υγρού στοιχείου. Μιας σχέσης ανεκτίμητης που εμείς ως μεσογειακός λαός έχουμε την ευλογία να χαιρόμαστε σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου.

Ποια είναι η Κατερίνα Χατζή;

Η Κατερίνα Χατζή είναι κλινική ψυχολόγος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1990 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι (Université Paris VIII). Ειδικεύθηκε στην ψυχανάλυση και εργάσθηκε σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα στο Παρίσι, όπου διέμεινε μέχρι το 2000. Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (Sorbonne- Paris).

Παράλληλα με το κλινικό της έργο έχει μεταφράσει έργα Γάλλων ψυχαναλυτών, όπως της Julia Kristeva και του Jean-Richard Freymann στις εκδόσεις Καστανιώτη. Τα πρώτα της βήματα στη ζωγραφική τα οφείλει στη ζωγράφο μητέρα της, Ιφιγένεια Χατζή, που της δίδαξε σχέδιο και σύνθεση. Η ολοκληρωτική της αφιέρωση στη ζωγραφική ξεκινά μόλις τα τελευταία χρόνια. Το 2017 πραγματοποίησε στους Δελφούς την έκθεση ΩΔΕΣ. Έργο της ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Άγγελου Σικελιανού.

Η ίδια δηλώνει για το πάθος της ζωγραφικής: “η ζωγραφική, όπως και η ψυχανάλυση, είναι για μένα ένα μέσο κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου που με περιβάλλει, ένας τρόπος να θέσω σε “παύση”το σύμπαν και να στοχαστώ. Η ζωγραφική εμπειρία, αποτυπώνοντας το πέρασμα από το πάθος στο νόημα, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση. Η τέχνη, άλλωστε, προηγήθηκε της ψυχανάλυσης στην εξερεύνηση της ψυχικής ζωής”.

Πότε πραγματοποιούνται τα εγκαίνια;

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 20:00 το βράδυ όπου πλήθος εικαστικών και φίλων θα παρευρεθούν προκειμένου να τιμήσουν την εικαστικό.

Γιατί να επισκεφτείτε την έκθεση;

Θα αφεθείτε έστω και νοητά στην αγκαλιά της θάλασσας. Θα γεμίσει η ματιά σας από το απέραντο γαλάζιο. Θα νιώσετε εσωτερική γαλήνη και ηρεμία και το συναίσθημα αυτό είναι αναντικατάστατο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments