Ελλάδα

Έκθεση 2018: “Βατό” το θέμα στις πανελλήνιες

Έκθεση 2018: “Βατό” το θέμα στις πανελλήνιες
Οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στην Έκθεση κλήθηκαν να σχολιάσουν κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Βατό κρίνεται το θέμα της έκθεσης, με το οποίο σηκώθηκε σήμερα η αυλαία των πανελλήνιων εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση, το οποίο είχε δημοσιευθεί προ δεκαετίας περίπου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.

Βατό το θέμα στην Έκθεση

«Δόθηκε ένα διασκευασμένο άρθρο του Μαρωνίτη που πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα της σχέσης Παιδεία-Εκπαίδευση.

Το κείμενο στο σύνολό του ήταν αρκετά βατό, με κάποιες, ωστόσο, αναφορές στην αρχαιότητα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν λίγο τους μαθητές στο κομμάτι κυρίως της περίληψης».

Αυτό αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογος στο κοινωνικό φροντιστήριο Αθηνών.

Ειδικά για το θέμα της έκθεσης, η Παναγιώτα Ντούλα σημειώνει πως «ήταν αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και έχει δουλευτεί στη διάρκεια της χρονιάς αρκετά και για την ανάλυση και άλλων θεματικών ενοτήτων».

«Ίσως για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης να ήταν πιο εύκολο, λόγω της ανάλυσης του Πλάτωνα σχετικά με την παιδεία, που διδάσκονται στα Αρχαία Κατεύθυνσης».

Η κα Ντούλα αναφέρθηκε στις υπόλοιπες παρατηρήσεις και τόνισε πως «ήταν αρκετά εύκολες, αναμενόμενες και αντιμετωπίσιμες από την πλειονότητα των μαθητών».

«Συνολικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό, όχι όμως πολύ εύκολο. Τα ζητούμενα ήταν ξεκάθαρα, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες» καταλήγει.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (ο.π. ανθρωπιστικών σπουδών) και των Μαθηματικών (ο.π. θετικών σπουδών και ο.π. σπουδών οικονομίας και πληροφορικής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλήνιες 2018: Οδηγός επιβίωσης!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments