Πολιτική

Νίκος Αλιβιζάτος: Ο ΠτΔ δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Νίκος Αλιβιζάτος: Ο ΠτΔ δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση», τόνισε ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να αξιώσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει την υπογραφή του κάτω από τον κυρωτικό νόμο που κυρώνει μια σύμβαση την οποία ο ίδιος θεωρεί προδοτική ή οτιδήποτε άλλο.

«Και άρα τότε οφείλει να παραιτηθεί».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος εκτιμά ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ικανοποιεί περίπου το 80% των ελληνικών θέσεων.

«Υπάρχουν δύο σημεία στα οποία ενδεχομένως μπορεί κανείς να πει ότι δώσαμε κάτι παραπάνω από ό,τι είχαμε αρχικά υπολογίσει.

Στο ζήτημα της γλώσσας και εμμέσως στο ζήτημα του έθνους μέσω της ιθαγένειας», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, βλέποντας την ιστορική διαδρομή της διαπραγμάτευσης.

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα μετά από λίγους μήνες τονίζει ότι «αν μια κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συγκεκριμένη συμφωνία είναι τόσο βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα».

Τέλος ο κ. Αλιβιζάτος εκτίμησε ότι οι διαφορετικές φωνές εντός του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά.

«Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Είναι όντως πολύ σοβαρός», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Αλλά συμπλήρωσε ότι «μπορούν να αμβλυνθούν οι γωνίες και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Αλιβιζάτος: Ο νέος φορέας να αρθρώσει καινοτόμο πολιτικό λόγο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments