Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / ΗΠΑ: Η Γερουσία πέρασε τροπολογία που μπορεί να αποκλείσει την πώληση F35 στην Τουρκία
ΗΠΑ: Η Γερουσία πέρασε τροπολογία που μπορεί να αποκλείσει την πώληση F35 στην Τουρκία | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Ιουνίου 2018, 08:40 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08:43 19 Ιουνίου 2018, 8:43

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα μια τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F35.

Καθώς και της τεχνολογίας του στην Τουρκία.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται μεν απαραίτητος σύμμαχος και είναι κράτος-μέλος του NATO, αλλά έχει όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες στελεχών τόσο των ρεπουμπλικάνων όσο και των δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαπραγματεύσεις για να εμποδιστεί η μεταφορά των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία. Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου 716 δισεκ. δολαρίων.

Το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό.

Το δεξιό, συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Τραμπ ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοθετεί την Τουρκία, έναν από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F35.

Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών.

Πάγωμα ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντόναλντ Τραμπ: Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Ετικέτες: 


2018