Οικονομία

Eurogroup : Πάλι εμπλοκή με το ελληνικό χρέος – Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Eurogroup : Πάλι εμπλοκή με το ελληνικό χρέος – Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο του Eurogroup.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ ξεκίνησαν εκ νέου οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο του Eurogroup,  μετά από τέσσερις και πλέον ώρες διακοπής.

Η εικόνα των διαπραγματεύσεων παρέμενε στάσιμη, με το αδιέξοδο αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, να μην έχει αρθεί.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Eurogroup αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, αρκούμενη να διαβεβαιώσει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες πίεζε σε μια γραμμή που θα έδινε επιμήκυνση των δανείων από τρία έως το πολύ πέντε χρόνια, ενώ η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, η Γαλλία και άλλες χώρες ήθελαν από 10- 15 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση για τουλάχιστον δέκα έτη. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ

Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει τριμερής ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιμένει σε λύση που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι το χρέος έχει καταστεί βιώσιμο. Το ζήτημα-κλειδί είναι ο χρόνος επιμήκυνσης των ομολόγων του EFSF. Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Να σημειωθεί ότι κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Μετά την έξοδο της Ελλάδας για πρώτη φορά ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Μάριο Σεντένο: Ο ESM θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments