Υγεία

Κρεμμύδι: Τα οφέλη που επιφυλάσσει για την υγεία

Κρεμμύδι: Τα οφέλη που επιφυλάσσει για την υγεία
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;

Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει μόλις 44 θερμίδες.

Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.

Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.

Δείτε αναλυτικά ποια οφέλη θα αποκομίσετε καταναλώνοντας τακτικά κρεμμύδι:

  • Προστασία από τον καρκίνο

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα κατανάλωσης των φυτών του γένους Άλλιον (κρεμμύδι και σκόρδο) σε πληθυσμούς της Ιταλίας και της Ελβετίας. Και στις δύο χώρες παρατηρήθηκε η τάση να μειώνονται τα περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου όσο αυξανόταν η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών.

  • Καλύτερη πέψη

Το κρεμμύδι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης χάρη στην ινουλίνη του, έναν τύπο φυτικών ινών που λειτουργεί ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά αποτελούν «τροφή» για τα προβιοτικά, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η ινουλίνη επίσης βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και προωθεί την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

  • Μείωση της χοληστερόλης

Στο πλαίσιο μελέτης σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε κρεμμύδι (ωμό κόκκινο) και από τις υπόλοιπες μια διατροφή με ελάχιστο έως καθόλου κρεμμύδι. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν αξιοσημείωτη μείωση των τιμών της χοληστερόλης στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης κρεμμυδιού. Μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 24 γυναίκες με ελαφρώς ανεβασμένη χοληστερόλη, παρατηρήθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL έπειτα από οκτώ εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης χυμού κρεμμυδιού.

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play