Οικονομία

Ερντογάν: Θα κάνουμε µποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα

Ερντογάν: Θα κάνουμε µποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα
Η ανακοίνωση του Ερντογάν πυροδοτεί νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε µποϊκοτάζ των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων.

Ο Ερντογάν επιλέγει μετωπική σύγκρουση με τον Τραμπ, ύστερα από τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας από τους Αμερικανούς.

Η τελευταία δήλωση του Τούρκου προέδρου για µποϊκοτάζ σε ηλεκτρονικά αγαθά των ΗΠΑ έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση μέτρων της Άγκυρας για να σταματήσει η «βουτιά» της λίρας.

Xθες το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι παγώνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσο ο Ερντογάν δεν προχωράει στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τραμπ «πάγωσε» την πώληση F-35 στην Τουρκία

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019, καταφέρνοντας παράλληλα ένα νέο «χτύπημα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «πάγωσε» την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπέγραψε το Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 717 δισ. δολαρίων.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν»– την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο- «παγώνει» προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία. Ακόμη, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Τα μέτρα της Τουρκίας για να στηρίξει το νόμισμά της

Η Τουρκία ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε «συνωμοσία».

Κυρίως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική «πολιτική συνωμοσία», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει «νέες αγορές και συμμάχους».

Νομικά μέτρα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments