Οικονομία

TURK TELEKOM: Η χρεοκοπία της φέρνει ντόμινο εξελίξεων στην οικονομία της Τουρκίας

TURK TELEKOM: Η χρεοκοπία της φέρνει ντόμινο εξελίξεων στην οικονομία της Τουρκίας
TURK TELEKOM: «Ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η χρεοκοπία του τουρκικού «γίγαντα» της τηλεφωνίας της Τουρκίας.

TURK TELEKOM: «Ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η χρεοκοπία του τουρκικού «γίγαντα» της τηλεφωνίας Turk Telekom. Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας.

Η Turk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Το ποσό του «ανοίγματος» προς τις τράπεζες άγγιζε τα 4,7 δισ. δολάρια, με συνέπεια η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών. Η είδηση της χρεοκοπίας μίας τόσο μεγάλης και ιστορικής εταιρείας προκάλεσε πανικό σε μία μεγάλη λίστα εταιρειών, οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom, καθώς εισπράττουν σε τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Την Πέμπτη μόνο, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά την Πέμπτη, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.

Το πέσο έκανε βουτιά πάνω από 7% μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Αργεντινής για επιτάχυνση της εκταμίευσης των 50 δισ. δολαρίων που προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την αργία της περασμένης εβδομάδας. «Τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων δείχνουν ότι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει έως τώρα θα αποδειχθούν αρκετά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Αποτέλεσμα εικόνας για Turk Telekom

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

Ποια είναι η Turk Telekom

Η Türk Telekom είναι η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία. Η Türk Telekom διαχωρίστηκε από την Turkish Post (PTT) το 1995. Τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε από την Oger Telecom.

Ο όμιλος Türk Telekom παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από το PSTN, GSM έως το ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Οι εταιρείες του ομίλου Türk Telekom είχαν 16,8 εκατομμύρια πελάτες PSTN, 6 εκατομμύρια πελάτες ADSL και 12,1 εκατομμύρια πελάτες GSM από τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την υποδομή δικτύου που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, οι εταιρείες του ομίλου προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε προσωπικούς και εταιρικούς πελάτες. Η Türk Telekom, η οποία κατέχει το 99,9% των μετοχών των εταιρειών TTNET, Argela, Innova, Sebit A.Ş. και AssisTT, είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του 81% των μετοχών της Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις φορείς εκμετάλλευσης GSM στην Τουρκία. Η Türk Telekom υποστηρίζει επίσης την Albtelecom της Αλβανίας. Aκόμα, ανήκει στον Oger Telekomünikasyon A.Ş. και το 30% των μετοχών ανήκει στο τουρκικό Υφυπουργείο Οικονομικών. Το υπόλοιπο 15% των μετοχών έχει προσφερθεί στο κοινό.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη διάρκεια του τουρκικού νομίσματος και της κρίσης του χρέους, οι τουρκικές και διεθνείς τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο της Türk Telekom λόγω δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη καταβληθέντα χρέη. Οι πιστωτές δημιούργησαν και ένα όχημα ειδικού σκοπού για να αποκτήσουν την εταιρεία καθώς προσπαθούν να επιλύσουν το μεγαλύτερο χρέος της Τουρκίας από ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments