Πολιτική

Ζάεφ: Η γλώσσα και η ταυτότητά μας θα είναι πάντα μακεδονική

Ζάεφ: Η γλώσσα και η ταυτότητά μας θα είναι πάντα μακεδονική
Ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε νέο μήνυμα μετά τα τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τη διαπραγματευτική στρατηγική της ΠΓΔΜ.

Νέο μήνυμα από τον Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο ο Ζάεφ υπογράμμισε στους συμπολίτες του ότι «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους».

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική».

Αυτά ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης,  μερικές εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία».

Βέβαιος ότι θα το κάνουν ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ έρχονται εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, το οποίο αποκαλύπτει πως η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

Το συμπέρασμα αυτών των αποκαλύψεων είναι φυσικά ότι, με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια κατοχύρωσαν όλες τις θέσεις που είχαν διατυπώσει από το 2008, με την εξαίρεση της αποδοχής του erga omnes για την κρατική ονομασία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, για τις επιδιώξεις της τότε σκοπιανής ηγεσίας (πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρουέφσκι και πρόεδρος ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι).

Έτσι, παρόλο που σημερινός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, παρουσιάζει τον εαυτό του να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, είναι οι στόχοι που είχαν τα Σκόπια και προ 10 ετών, επί Γκρούεφσκι.


Ο Μητσοτάκης επιτίθεται σε Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά


Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΠΓΔΜ όχι μόνο, δεν υποχώρησε αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.

Αναλυτικότερα, στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia).

  • Στο έγγραφο που έφεραν στο φως τα Wikileaks γράφει:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

  • Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

  1. Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
  2. Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.
  3. Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».
  • H θεση της κυβέρνησης

Το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaks που δείχνει ότι ουσιαστικά η ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν υποχώρησε για όνομα, γλώσσα και ταυτότητα, αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008, προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

«Τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα απηχούν τις θέσεις Γκρουέφσκι και μοντέλο διπλής ονομασίας. Η ελληνική πλευρά πέτυχε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο» απαντάει κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα όσα φέρεται να ζητούσε η ΠΓΔΜ για λύση, κατά το 2008.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, του 2008, παρότι ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παρουσιάζει τον εαυτό του να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, είναι οι στόχοι που είχαν τα Σκόπια και προ 10 ετών, επί Γκρούεφσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments