Οικονομία

Στουρνάρας: Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στις τράπεζες δεν σχετίζονται με την υγεία τους

Στουρνάρας: Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στις τράπεζες δεν σχετίζονται με την υγεία τους
Παρέμβαση με αφορμή την ανακοίνωση για νέα μείωση του ELA, έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες και όχι στην υγεία των ελληνικών τραπεζών αποδίδει Ο Γιάννης Στουρνάρας την πτώση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

Σε γραπτή του δήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την ανακοίνωση για νέα μείωση του ELA, σημείωσε ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Και πρόσθεσε πως:

«Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε γνωστό πως στις 9 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Διαβάστε Eπίσης