Τεχνολογία

Μιχάλης Δερτούζος: Ο Έλληνας πρωτοπόρος της τεχνολογίας – Τον τίμησε η Google

Μιχάλης Δερτούζος: Ο Έλληνας πρωτοπόρος της τεχνολογίας – Τον τίμησε η Google
Μιχάλης Δερτούζος: «Χωρίς τον Μιχάλη, δεν θα υπήρχε www».

Μιχάλης Δερτούζος: Το χθεσινό λογότυπο (doodle) της Google, ήταν αφιερωμένο στον Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής, ο οποίος είχε γεννηθεί πριν 82 χρόνια.

Ο Δερτούζος υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ.

Υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της νέας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού (Web), κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο «πατέρας» του Ιστού, ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα, ήταν γιος του Λεωνίδα Δερτούζου, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε και έκανε καριέρα στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, υπήρξε σύμβουλος της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας, ενώ αγωνίσθηκε για ένα διαδίκτυο στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το doodle της Google για τον Μιχάλη Δερτούζο:

Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1936. Ο πατέρας του ήταν ναύαρχος του ελληνικού Πολεμικού και η μητέρα του πιανίστρια κονσέρτων κλασσικής μουσικής. Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας με υποτροφία Fulbright και συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας διδακτορικό στο MIT, και το 1968 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του διάσημου πανεπιστημίου.

Μιχάλης Δερτούζος: Όταν τον κάλεσε κοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η ανθρωπιστική έννοια που έδινε ο Δερτούζος στην πληροφορική και γενικότερα στην τεχνολογία και την επιστήμη και η πολιτική διάσταση που είχε το έργο του τον έφεραν συχνά σε δημόσιες θέσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εργάστηκε, για παράδειγμα, ως σύμβουλος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για τον Λευκό Οίκο και εκπροσώπησε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη Διάσκεψη των G7 του 1995.

Κατόπιν ήταν για χρόνια σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σύμβουλος της Ελλάδας επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα τεχνολογίας.

Για την προσφορά του στην Ελλάδα τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments