Κόσμος

Παραιτήσεις Βρετανία: Η κυβέρνηση Μέι και ο «χορός» των παραιτήσεων

Παραιτήσεις Βρετανία: Η κυβέρνηση Μέι και ο «χορός» των παραιτήσεων
Οι παραιτήσεις στην Βρετανία λόγω Brexit πέφτουν "βροχή".

Παραιτήσεις Βρετανία: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετράει ήδη 18 παραιτήσεις από την κυβέρνησή της από τον περασμένο Νοέμβριο, δέκα εκ των οποίων συνδέονται με την πολιτική της σχετικά με το Brexit.

Ακολουθεί λίστα:

  • 1) Μάικλ Φάλον

Παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2017 όταν μια δημοσιογράφος τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

  • 2) Πρίτι Πατέλ

Η υπουργός αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης παραιτήθηκε και εκείνη τον Νοέμβριο του 2017 όταν έγινε γνωστό ότι κατά τις θερινές διακοπές της στο Ισραήλ είχε συναντήσεις εκτός ατζέντας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους.

  • 3) Ντέμιαν Γκριν

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας από τους στενότερους συμμάχους της πρωθυπουργού υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από αίτημά της καθώς παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τον εντοπισμό πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του κοινοβουλευτικού του γραφείου πριν από περίπου δέκα χρόνια.

  • 4) Τζαστίν Γκρίνινγκ

Η πρώην υπουργός Παιδείας και αρμόδια για τους τομείς της ισότητας και των γυναικών παραιτήθηκε τον Ιανουάριο όταν αρνήθηκε να αναλάβει αξίωμα στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

  • 5) Άμπερ Ραντ

Η υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε τον Απρίλιο εξαιτίας των σκανδάλων σχετικά με τη μεταχείριση κάποιων κατοίκων με καταγωγή από την Καραϊβική, οι οποίοι είχαν λανθασμένα χαρακτηριστεί παράνομοι μετανάστες από τις υπηρεσίες της.

Μέι: Η επιλογή είναι σαφής: Ή η δική μου συμφωνία ή καμία συμφωνία ή όχι Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπειτα από το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, του οποίου ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα, όπως και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι παραιτήθηκαν σήμερα.

«Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (…) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.

Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.

«Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα», είπε. «Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες».

Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. «Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό», είπε στους βουλευτές.

Η Μέι υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές.

Όταν θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια τελική συμφωνία για το Brexit οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογράμμισε επίσης.

«Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50», απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

Παραιτήσεις Brexit: Φεύγουν ένας ένας οι υπουργοί της Μέι

Παραιτήσεις Brexit: Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός – Στενεύει ο κλοιός για Μέι