Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Τουρκία – ΠΓΔΜ – Αλβανία πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο

Προκόπης Παυλόπουλος: Τουρκία – ΠΓΔΜ – Αλβανία πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς τις τρεις χώρες, σχετικά με τις βλέψεις για την είσοδό τους στην ΕΕ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παραχώρησε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την Κροάτισσα ομόλογό του, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να στείλει μήνυμα προς Τουρκία – ΠΓΔΜ και Αλβανία σχετικά με την ΕΕ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε τα εξής, αναφερόμενος στις προθέσεις των εν λόγω χωρών:

“Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούν, επίσης στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη στο σύνολό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του, δοθέντος ότι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι και το Διεθνές Δίκαιο”.

Για το Κυπριακό ανέφερε σχετικά:

“Επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του, υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

Ενώ για τα ελληνοτουρκικά, η άποψή του ήταν η εξής:

“Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Αυτό, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000. ‘

Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments