Πολιτική

Ανασχηματισμός 2019: Οι σκέψεις του Τσίπρα, οι “κλειδωμένες” θέσεις και η έκπληξη

Ανασχηματισμός 2019: Οι σκέψεις του Τσίπρα, οι “κλειδωμένες” θέσεις και η έκπληξη
Ανασχηματισμός 2019: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ανασχηματισμός 2019: Μικρό άνοιγμα στην κεντροαριστερά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας στον προσεχή ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, μπορεί και ημέρες.

Μάλιστα, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα (16/2/19) μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, αλλιώς θα μετατεθεί για την Δευτέρα (18/2/19).

Οι πληροφορίες λένε ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα είναι ιδιαίτερα μετρημένες. Ωστόσο,  τουλάχιστον δυο στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να προστεθούν στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι σίγουρες αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές αφορούν, όπως ήδη γνωρίζουμε, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, αφού η “κλειδοκράτορας”,  Κατερίνα Νοτοπούλου ρίχνεται στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, μια ακόμα δεδομένη αλλαγή είναι αυτή του Νάσου Ηλιόπουλου, που και αυτός φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού είναι ο “εκλεκτός” του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων.

Τέλος, νέο πρόσωπο αναμένεται και στο υπουργείο Εξωτερικών,  καθώς το είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, λόγω τις κόντρας με τον τότε κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Οι πληροφορίες λένε ότι για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο πρωθυπουργός θα επιλέξει κάποιον από τους βουλευτές του κόμματος του που πολιτεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε υπουργό, ενώ υπάρχει πιθανότητα το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να γίνει αυτόνομο υπουργείο και να το αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Βαλντέν

Ο Σωτήρης Βαλντέν εντάσσεται στο άνοιγμα που επιθυμεί να κάνει ο πρωθυπουργός προς τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.  Πρόκειται για γνωστό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Να σημειωθεί, ότι ο κ, Βαλντέν μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών (την περίοδο 2000 έως 2003.) Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλο το προηγούμενο διάστημα αρθρογράφησε υπέρ της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει το θέμα.

Το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και με την αντικατάσταση του Νάσου Ηλιόπουλου από κάποιο στέλεχος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Τέλος οι σκέψεις για Γεννηματά

Ένα από τα βασικά θέμα που έπεσαν στο τραπέζι  στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αυτό των συνεργασιών με προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, μετά την ταύτιση που έκανε ο πρωθυπουργός ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται ότι πλέον έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας με την Φώφη Γεννηματά και έτσι το κυβερνών κόμμα στρέφει το ενδιαφέρον του προς τους ανένταχτους αριστερούς.

Ακόμη, στην συνεδρίαση φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ενεργοποιήσει διάφορες διαδικασίες και γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει πιο συντεταγμένα ο διάλογος με τις συγκεκριμένες δυνάμεις.

Μάλιστα την συνεδρίαση απασχόλησε για ώρα και ο τρόπος που θα εκδηλωθεί η συνεργασία με τους ανεξάρτητους που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες θα γνωστοποιούνται τα νέα σχήματα που θα γίνουν και στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments