Πολιτική

Η φωτογραφία της “παρέας Τσίπρα” δεν τραβήχτηκε στην Ελλάδα

Η φωτογραφία της “παρέας Τσίπρα” δεν τραβήχτηκε στην Ελλάδα
Η περιβόητη φωτογραφία με την παρέα του Τσίπρα δεν είναι από την Ελλάδα. Δείτε πότε την έβγαλαν, που βρίσκονταν και για ποιο σκοπό.

Μια φωτογραφία… μια ιστορία. Εδώ και μέρες έχει γίνει viral η φωτογραφία της “παρέας Τσίπρα” από τα φοιτητικά χρόνια. Σχεδόν όλοι έγιναν υπουργοί ή είχαν ρόλο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί νόμιζα πως η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από κάποιο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Από κάποιο… στέκι των – τότε – φοιτητών. Δεν είναι.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το μακρινό 2002 στη Φλωρεντία. Ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι βρίσκονταν εκεί για το 1ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Εκεί επιχειρήθηκε η δημιουργία ενός κοινού πολιτικού και κοινωνικού µετώπου για να καθορίσει τις εξελίξεις προς µια Ευρώπη των λαών και των κινηµάτων. Αυτό πίστευε και η συγκεκριµένη παρέα, που βρισκόταν πολιτικά κοντά στις εξελίξεις από το Σιάτλ, την Πράγα, το Πόρτο Αλέγκρε και τη Γένοβα, αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”.

Και ταξίδεψε έως τη Φλωρεντία, όπου 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκατοντάδες οργανωµένες συζητήσεις, 30.000 πολίτες και µια µεγαλειώδης πορεία στο τέλος ήταν ο απολογισµός εκείνου του Νοεµβρίου.

Ανάµεσα σε όλους αυτούς υπήρξαν και τρεις ελληνικές αποστολές. Η πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουµ µε µέλη από συνδικαλιστικές, οικολογικές, φεµινιστικές, πολιτικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, και στο ίδιο πλαίσιο µέλη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, όπως και µέλη του Συνασπισµού – ο πρόεδρός του N. Κωνσταντόπουλος µετείχε ενεργά στη δηµιουργία του ΕΚΦ. Αντιπροσωπεία είχαν στείλει επίσης το ΚΚΕ και ακτιβιστές της People’s Global Action. Στη φωτογραφία, κεντρικό ρόλο έχει ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ηταν τότε 28 χρόνων και µεταπτυχιακός φοιτητής του ΕΜΠ. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος είχε προσπαθήσει να πάει έναν χρόνο πριν στη Γένοβα, για να συµµετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον της Συνόδου Κορυφής που θα γινόταν εκεί, αλλά οι ιταλικές Αρχές δεν άφησαν τους ταξιδιώτες να «δέσουν» στο λιµάνι της Ανκόνας.

Δύο χρόνια αργότερα θα έθετε πρώτη φορά την υποψηφιότητά του ως βουλευτής του ΣΥΝ και τον Οκτώβριο του 2005 ο πρόεδρος του κόµµατος, Αλέκος Αλαβάνος, θα τον πρότεινε ως υποψήφιο δήµαρχο Αθηναίων…

Ξεχωρίζει επίσης ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Κατά έξι χρόνια µικρότερος από τον Αλ. Τσίπρα, ο Σακελλαρίδης ήταν τότε στέλεχος του ΣΥΝ. Θα γινόταν ευρύτερα γνωστός ως ο υποψήφιος που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήµο Αθηναίων το 2014 και φυσικά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Δίπλα στον Σακελλαρίδη, ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Μόλις 20 χρόνων τότε, ήταν φοιτητής Νοµικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Πίσω τους ξεχωρίζει η νυν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που τότε ήταν 23 ετών και φοιτήτρια -στα τελειώµατα- της Γαλλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ.

Από την άλλη πλευρά της φωτογραφίας είναι ο Νίκος Καρανίκας, που τώρα είναι σύµβουλος στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίµου.

∆ίπλα του εικονίζεται ο 19χρονος Νάσος Ηλιόπουλος, πρώην υφυπουργός Εργασίας και νυν υποψήφιος για δήµαρχος Αθηναίων. Τότε σπούδαζε στο τµήµα Πληροφορικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments