Ελλάδα

Σμηναγός Κοντόπουλος: Ο άνθρωπος είναι πάντα η αιχμή του δόρατος

Σμηναγός Κοντόπουλος: Ο άνθρωπος είναι πάντα η αιχμή του δόρατος
Σμηναγός Κοντόπουλος: Aνακηρύχθηκε ως «Best Warrior».

Σμηναγός Κοντόπουλος: Στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση του Albacete βρέθηκαν από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας της άκρως απαιτητικής Εκπαιδευτικής Σειράς Αέρος «Tactical Leadership Programme» (TLP 2019-1).

Εκεί, στην πρώτη άσκηση TLP του 2019, η 337 Μοίρα Παντός Καιρού (337Μ), γνωστή και ως «Φάντασμα», με έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ) στη Λάρισα, συμμετείχε με τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς της.

Εκεί, στην Ισπανία και για την περίοδο των τριών εβδομάδων, μέσα από σειρά απαιτητικών δοκιμασιών, η 337 Μοίρα κατάφερε να διακριθεί συνολικά, αλλά και να επιστρέψει με μια σημαντική διάκριση, με έναν Έλληνα σμηναγό Ιπτάμενο να έχει κερδίσει μια κορυφαία διάκριση.

Ο σμηναγός (Ι) Βασίλης Κοντόπουλος ανακηρύχθηκε ως «Best Warrior» της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής σειράς, κάτι που μάλιστα έχει ξεχωριστή σημασία, δεδομένων και των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν, τα οποία ήταν κορυφαίες τεχνολογικά μονάδες.

Όπως τα F-15E Stike Eagle, Eurofighter, Rafale F/A-18A+ αλλά και F-16, μαχητικά που μεταστάθμευσαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο.

«Ο άνθρωπος είναι πάντα η αιχμή του δόρατος» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o βραβευθείς σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ίδιος όπως και το προσωπικό της 337Μ κέρδισαν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων τους, κάτι που συνέβη κύρια εξαιτίας της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας των Ελλήνων επαγγελματιών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), όπως τόνισε ο Έλληνας άσος.

«Όλες οι χώρες έχουν πολεμική εμπειρία σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε «καλύτεροι», αυτό που έχουμε εμείς παραπάνω είναι μια πολύ καλή εκπαίδευση (…), επιδιώκουμε πάντα να εκπαιδευόμαστε σε σύνθετα σενάρια, δοκιμάζουμε πολλά πράγματα και αυτό είναι που φαίνεται και στις ασκήσεις στις οποίες πετάμε στο εξωτερικό» σημείωσε.

Ερωτηθείς δε για τις παραμέτρους που καθορίζουν μια κορυφαία επίδοση ο κ. Κοντόπουλος τόνισε: «Είμαστε επαγγελματίες, γνωρίζουμε το αντικείμενό μας και κυρίως γνωρίζουμε πώς θα αμυνθούμε -γιατί αυτό είναι το αντικείμενό μας, αυτός είναι και ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός της ΠΑ», επισήμανε και εστίασε στον παράγοντα-άνθρωπο.

Περισσότερα