Διεθνή

UNESCO για Αγία Σοφία: Οι μετονομασίες λαμβάνονται από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς

UNESCO για Αγία Σοφία: Οι μετονομασίες λαμβάνονται από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς
"Μπλόκο" από UNESCO σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι για να έχει η Αγία Σοφία δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλέ Τζαμί, θα μπορούσε να μετονομαστεί ο Ναός από μουσείο σε τέμενος, πηγές της UNESCO απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews , σημείωναν:

«Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή».

Η ίδια πηγή -σύμφωνα με το Sputniknews- πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ’ ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.

Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος. Επίσης την κοινή γνώμη απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η Μονή Παναγίας Σουμελά όπου λόγω εργασιών ανακαίνισης έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομομαίος.

Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Τι είχε πει ο Ερντογάν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Στη συνέντευξη που έδωσε στο ισλαμιστικών φρονημάτων κανάλι ULKE TV, τη βάφτισε «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ.

Τις προκλήσεις του συνέχισε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη καθώς εκτός από την πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, «μετονόμασε» και την Πόλη σε «Ισλάμ μπολ», δηλαδή «άφθονο Ισλάμ».

Μια ημέρα μετά τη συνέντευξή του στην οποία αποκάλυψε την πρόθεσή του η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί αντί για μουσείο που είναι σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε την Τρίτη ένα βήμα παραπάνω.

«Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι «Ισλάμ μπολ» (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί» είπε αρχικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς:

«Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: «Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;» Κι έτσι τους είπα «όχι». Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments