Τεχνολογία

Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το DNA του σκληρού σιταριού

Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το DNA του σκληρού σιταριού
Ελπίδες για περισσότερα και καλύτερα μακαρόνια μετά την ανάγνωση του DNA του σκληρού σιταριού, από το οποίο φτιάχνονται τα ζυμαρικά.

Το DNA του σκληρού σιταριού αποκωδικοποίησε ομάδα επιστημόνων κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερης ποιότητας μακαρόνια.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα θα συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού που τρέφεται με μακαρόνια και λοιπά ζυμαρικά.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και συμμετείχαν περισσότεροι από 60 ερευητές από επτά χώρες.

Ανακάλυψαν ότι το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι περίπου τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το ανθρώπινο.

Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση καδμίου -ένα τοξικό βαρύ μέταλλο- μέσα στο σκληρό σιτάρι.

Βρήκαν έτσι έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι και να βελτιώσουν την ποιότητα του.

Όπως αναφέρεται η ανάγνωση του γονιδιώματος «θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές καλλιέργειας και ασφάλειας του σκληρού σιταριού και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ποικιλιών σκληρού σιταριού που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία», δήλωσε ο συντονιστής ερευνητής, Λουίτζι Κατιβέλι, του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας.

Να σημειωθεί πως το σκληρό σιτάρι καθιερώθηκε ως βασική καλλιέργεια αρχικά στην περιοχή της Μεσογείου πριν 1.500 έως 2.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στη Νότια Ασία. Καθώς τα ζυμαρικά αποτελούν βασική διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, οι βιομηχανίες τροφίμων ζητούν ολοένα περισσότερο, ασφαλέστερο και πιο ποιοτικό σκληρό σιτάρι.

Περισσότερα