Οικονομία

120 Δόσεις: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο

120 Δόσεις: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο
Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις έχει εισέλθει η Βουλή.

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη, όσο και η μείωση του ΦΠΑ. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει η ψηφοφορία όπως ανακοίνωσε χθες ο προεδρεύων τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στη Βουλή σήμερα αναμένεται και παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές με την Νέα Δημοκρατίας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά και την υγεία. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει μάλιστα ότι η 13η σύνταξη θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και η πλατφόρμα για τη διευθέτησή τους αναμένεται να μείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Ιουνίου. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε τρόφιμα και ενέργεια.

Τα θετικά μέτρα αναμένεται να στηρίξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που θα δηλώσει παρών. Οι δύο τροπολογίες που έχει καταθέσει η ΝΔ για την κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου και επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% σε όλα τα προϊόντα εστίασης, καθώς και η τροπολογία της ΔΗΣΥ για το αφορολόγητο δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση.

120 δόσεις: Αναλυτικά η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση

Οι δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι οφειλέτες αναμένεται να ανοίξουν έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου. Η εφαρμογή για τη ρύθμιση προς τα Ταμεία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η σχετική εφαρμογή για τα χρέη προς την Εφορία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019, αλλά χωρίς να αποκλείεται και μικρή παράταση.

Προκειμένου να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία τα βήματα είναι τα εξής:

  • Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
  • Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
  • Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
  • Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
  • Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.

Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος. Συγκεκριμένα θα  πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα. Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play