Ελλάδα

Πού ψηφίζω στις Εκλογές 2019: Η online εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών

Πού ψηφίζω στις Εκλογές 2019: Η online εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών
Οι εκλογές 2019 πλησιάζουν και προκειμένου ο κάθε ψηφοφόρος να μάθει γρήγορα και εύκολα που ψηφίζει το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει online εφαρμογή που δίνει όλες τις απαντήσεις. Το pagenews.gr σάς ενημερώνει καθημερινά για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Οι εκλογές 2019 απέχουν μερικά 24ωρα και οι πολίτες αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το πού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή 26 Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε ιστοσελίδα όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν αναλυτικά οδηγίες για την ψηφοφορία. Ο διαδικτυακός κόμβος που μπορούν να μάθουν και που ψηφίζουν είναι το psifizo2019.gr. Οι πολίτες μπορούν επίσης να μάθουν πού ψηφίζουν καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ..

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα psifizo2019.gr, ειδικά για τις Ευρωεκλογές 2019, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, ο πρώτος γύρος είναι στις 25 Μαΐου 2019, ημέρα Σάββατο. Σήμερα άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία και στην Ολλανδία και αύριο ανοίγουν στην Τσεχία και την Ιρλανδία. Η διαδικασία των Ευρωεκλογών θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, 26 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξουν οι κάλπες και στην Ελλάδα.

Πού ψηφίζω: Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές σε δύο εκλογικά τμήματα. Οι λόγοι επιλογής των δύο διαφορετικών τμημάτων έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μεγάλα εκλογικά τμήματα, όπου σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να στηθούν τέσσερις κάλπες, οι πολίτες να εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να καταμετρούν μόνο 2 κάλπες.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα, ενώ προσθέτουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν. Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Η διαδικασία μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν στο ypes.gr τα πεδία επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία ειδικός εκλογικός αριθμός (εφόσον τον γνωρίζουν) και επώνυμο, και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται. Μάθε που ψηφίζεις εδώ: http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Στις κοινότητες

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Σταυροί στα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές 2019

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης:

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Άκυρο ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται όταν:

  • έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο,
  • έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση
  • έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σημεία.
  • εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ευρωεκλογές 2019: Ερωτήσεις – απαντήσεις προς διευκόλυνση των πολιτών

Ποια είναι η ηλικία ψήφου; Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Πού μπορώ να ψηφίσω; Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών; Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα; Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα; Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. ‘Αλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Εκλογές 2019: Εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα βιβλία εφορευτικής

Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει στην ιστοσελίδα του την εφαρμογή για την αναζήτηση βιβλίων εφορευτικής. Μέσω της εφαρμογής οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορούν να κατεβάσουν το Πρακτικό Νο 2 και τους Πίνακες Διαλογής για το εκλογικό τμήμα στο οποίο έχουν διοριστεί. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μαρκάρουν στις λίστες τα ονόματα των μελών στους εκλογικούς καταλόγους και μόλις αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, ενημερώνονται πως είναι στην εφορευτική επιτροπή και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.

Η σχετική εφαρμογή για την αναζήτηση βιβλίων εφορευτικής είναι διαθέσιμη στο ekloges.ypes.gr.

Εκλογές 2019: Στις 19:00 το exit poll

Ένα θα είναι το exit poll που θα δοθεί στη δημοσιότητα, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, στις 19:00 την Κυριακή 26 Μαϊου και με το οποίο θα προβλέπεται το αποτέλεσμα της μεγάλης εκλογικής μάχης. Το κοινό exit poll θα προβληθεί από Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και ΣΚΑΪ ταυτόχρονα ενώ η ΕΡΤ επέλεξε να μην πραγματοποιήσει πρόβλεψη. Αντιθέτως, στο στούντιο της Δημόσιας Τηλεόρασης θα βρίσκεται ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος και ο ακαδημαϊκός Γεράσιμος Μοσχονάς για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της βραδιάς.

Πρώτη επίσημη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι θα υπάρχει πριν τις 21:00 της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments