Οικονομία

Handelsblatt: “Οι επενδυτές ποντάρουν σε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα”

Handelsblatt: “Οι επενδυτές ποντάρουν σε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα”
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt" αναλύει την τάση που υπάρχει στους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι "ποντάρουν" στην πολιτική αλλαγή μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Η Handelsblatt προχώρησε σε ανάλυση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, έπειτα από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών καλπών. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει προοπτική νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, κάνει πιο “θελκτικά” τα ελληνικά ομόλογα.

“Οι Έλληνες ψηφίζουν για νέο κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου, αλλά οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν”, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν με “άλλο μάτι” τα ελληνικά ομόλογα που “έχουν τώρα μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 3% την Παρασκευή και να διαμορφώνεται τη Δευτέρα στο 2,8%”.

Παράλληλα, επισημαίνεται η αντίδραση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο τη Δευτέρα κατέγραψε υψηλές πτήσεις: “Μόνο στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις οι μετοχές των 42 πιο σημαντικών εταιρειών πέτυχαν τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, με αύξηση 13,4%”.

Συν τοις άλλοις, η Handelsblatt έθεσε σε αντιπαραβολή το παράδειγμα της Ιταλίας, που πλέον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βλέπει τα ομόλογά της να έχουν μεγαλύτερο επασφάλιστρο κινδύνου από τα ελληνικά: “Φαίνεται να έχουν έρθει τα πάνω κάτω στον κόσμο: Η Ιταλία συνεισέφερε πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το 2010-18 για τη σωτηρία της”.

Η απόδοση των 5ετών ομολόγων της  Ιταλίας αυξήθηκε στο 1,85%, ενώ των αντίστοιχων ελληνικών μειώθηκε στο 1,64%.

Το κείμενο κλείνει με σχόλιο που αφορά τις οικονομικές προγραμματικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε περίπτωση που κερδίσει τις επικείμενες εκλογές: “Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μια πολιτική που θα ωφελήσει την Ελλάδα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments