Πολιτική

Εκλογές 2019: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας – Προκηρύσσονται και επίσημα εθνικές εκλογές

Εκλογές 2019: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας – Προκηρύσσονται και επίσημα εθνικές εκλογές
«Ήρθα προκειμένου να σας ζητήσω την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 18.30 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι οι κίνδυνοι για την Οικονομία έπειτα από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μετά την κατάσταση που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι: «Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική».

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμόρφωσε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας καθώς έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο, που δεν πρέπει να διαταραχθεί.Όπως είχα προαναγγείλει από το βράδυ της 26ης Μαΐου, ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 10. Juni 2019

Μετά την συνάντηση των δυο ανδρών πιθανότατα θα υπάρξει αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών και ορισµός υπηρεσιακού υπουργού, ενώ ενδέχεται να ανακοινωθούν και οι πρωθυπουργικές αποφάσεις για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που οι πληροφορίες επιµένουν ότι θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα  εξαγγείλει νέες προεκλογικές παροχές με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από τη μεσαία τάξη.

Πιθανότατα αύριο θυροκολλείται το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί πιθανότατα αύριο στο κοινοβούλιο και θα αναγράφει την 7η Ιουλίου ως ημέρα προσφυγής στις κάλπες καθώς και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, (πιθανότατα 17η Ιουλιου) Να σημειωθεί πως το άρθρο 41 παράγραφος 2 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για τη διάλυση της Βουλής αναφέρει Άρθρο 41:

  • 1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
  • 2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
  • 3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
  • 4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
  • 5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments