Αυτοδιοίκηση

Μώραλης: Εξωφρενική και παράλογη η αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα

Μώραλης: Εξωφρενική και παράλογη η αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα
Ο Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε παράλογη και εξωφρενική την αποχή των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας κατά την αργία του τριημέρου, τονίζοντας ότι γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα.

Ως παράλογη και εξωφρενική χαρακτήρισε την αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα κατά την αργία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος ο Γιάννης Μώραλης. Ο δήμαρχος Πειραιά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την αποχή, τόνισε ότι είναι «υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μία ακόμα καθαρότερη πόλη, και θα γίνει, είτε θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά».

Ο δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε παράλογη και εξωφρενική την αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους κατά την αργία του τριημέρου, καθώς γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα, τονίζοντας πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι αυτό.

«Από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε θέλω να σας πω, πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει έστω και μια λάθος απόφαση δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης. Παράλληλα, αναφερόμενος στις υπερωρίες υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του και πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες, πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Πειραιά στη συνέχεια τόνισε: «Είναι παράλογο να μείνει η πόλη επί 3 ημέρες βρώμικη για ένα τέτοιο λάθος, για το οποίο υπάρχει λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους του δήμου, όπως ακριβώς ζητούν και στην ανακοίνωση τους τα σωματεία, ότι όλοι είναι ίσοι και με αυτή τη λογική θα προχωρήσει η δημοτική Αρχή.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Έχουμε άλλη μια 4ετία και όλο τον χρόνο μπροστά μας για να εκπληρώσουμε την απαίτηση των Πειραιωτών για μια ακόμη πιο καθαρή πόλη. Και αυτό θα πράξουμε» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ανέφερε ότι η διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες (ποσό 280.000 ευρώ) και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας