Ελλάδα

Απεργία πλοίων: “Δένουν” στα λιμάνια στις 3 Ιουλίου – Η απόφαση της ΠΝΟ

Απεργία πλοίων: “Δένουν” στα λιμάνια στις 3 Ιουλίου – Η απόφαση της ΠΝΟ
Απεργία πλοίων: H Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ πήρε αποφάσεις και στις 3 Ιουλίου, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες.

Απεργία πλοίων: Την Τρίτη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, λαμβάνοντας απόφαση για κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 3 Ιουλίου. Η απόφαση πάρθηκε μετά την εξέταση της νέας πρότασης των ακτοπλόων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων. Από την πλευρά τους, οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει αύξηση 2% στις ΣΣΕ από την πρώτη Ιούνη, ενώ τα τα στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν την κατάργηση του νόμου 4150/2016. Ο νόμος αφορά τις μειωμένες συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της Αδριατικής.

Παράλληλα, τα σωματεία διεκδικούν βελτίωση των συνθέσεων των πληρωμάτων, τονίζοντας ότι ο Νόμος 4150/2013 μείωσε κατά 50% το προσωπικό των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των εν ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία.

Σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία αναφέρουν σχετικά για την επικείμενη απεργία: “Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα, να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στην εφοπλιστική αδιαλλαξία, να προειδοποιήσουμε την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά την 7 Ιούλη ότι αγώνας, θα συνεχιστεί για τα δικαιώματα μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας”

Να αγωνιστούμε για:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία.
  • Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, να καθιερωθούν διπλά πληρώματα όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης των πληρωμάτων.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας»

Ακτοπλόοι: Έκκληση στην ΠΝΟ για αναστολή της απεργίας

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ανέφερε τα εξής για την απεργία της 3ης Ιούλη: «Εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της xώρας μας. Επίσης διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας. Τέλος δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018 που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ», αναφέρει ο σύνδεσμος των Ακτοπλόων μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 3 Ιουλίου αντιδρώντας στην πρόταση των ακτοπλόων για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ΠΝΟ νωρίτερα σε ανακοίνωση της σημείωνε ότι «ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments