Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ: “Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν με τις ευλογίες της Ελλάδας”

Τουρκικά ΜΜΕ: “Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν με τις ευλογίες της Ελλάδας”
Τουρκικά ΜΜΕ: Εκφράζουν την ανησυχία τους οι γείτονες σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, όσον αφορά την εποπτεία του Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση της έναρξης των γεωτρήσεων.

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι γείτονες να ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την έναρξη των γεωτρήσεων από το “Γιαβούζ” στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα όμως, ο τουρκικός Τύπος εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την “εμπλοκή” των ΗΠΑ στην εποπτεία των κινήσεων της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το “σιγοντάρισμα” και της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα “Yeni Safak”, η οποία συχνά – πυκνά φιλοξενεί “πύρινα” κείμενα και πρωτοσέλιδα, αναφέρει ότι “Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο”. Το εν λόγω δημοσίευμα κινείται στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναμένεται να ισχυροποιηθεί, μέσω της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η “Yeni Safak” σημειώνει πως: “Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση συμφωνίας, αμερικανικά και ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν το Αιγαίο”.

Ουσιαστικά, η εν λόγω εφημερίδα επαναφέρει το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί στη βάση της Λάρισας. Στη συνέχεια, σημειώνονται οι δύο εναλλακτικές επιλογές που έχει η Ελλάδα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία των τουρκικών κινήσεων. Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου να είναι πιο συχνή.

Δύο εναλλακτικές βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ–Ελλάδας για τη βάση της Λάρισας λήγει τον Αύγουστο. Η πρώτη επιλογή είναι η τοποθέτηση KC-135 Stratotanker και το άλλο σενάριο είναι η ανάπτυξη νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του RQ-4 Global Hawk, αντί των υφιστάμενων τύπου MQ-9 Reaper”, τονίζει η Yeni Safak.

Οι Έλληνες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς σχετικά με την αξιοποίηση κι άλλων βάσεων, όπως για παράδειγμα της Σούδας, γεγονός που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της τουρκικής πλευράς. Όσο για το RQ-4 Global Hawk. Πρόκειται για ένα drone που έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στον αέρα για 24 ώρες και να παρακολουθεί κάθε κίνηση από μακριά. Η Ελλάδα θέλει να το αξιοποιήσει, αλλά οι τελικές διαπραγματεύσεις με το επιτελείο του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβρη.

Το RQ-4 Global Hawk έχει τη δυνατότητα να πετά επί 24ώρου βάσεως και να παρακολουθεί από ύψος που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα. Η Ελλάδα –όπως αναφέρεται- έχει δώσει το «πράσινο φως», αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments