Οικονομία

Χρηματιστήριο: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση – Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Χρηματιστήριο: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση – Τα δεδομένα στην Ελλάδα
Χρηματιστήριο: Τι οδηγεί τις αγορές και τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους να εκφράζουν φόβους για έλευση παγκόσμιας ύφεσης. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Χρηματιστήριο: Ο ¨εμπορικός πόλεμος” που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι δηλώσεις και οι προθέσεις του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit αλλά και τα σημάδια ύφεσης που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία, έχουν προκαλέσει κύμα ανησυχίας στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους και στους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβο για την έλευση νέας παγκόσμιας ύφεσης. Οι αναλυτές τονίζουν ότι ίσως διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια μεγάλη οικονομική καταιγίδα, βλέποντας τη Γερμανία να συρρικνώνεται οικονομικά το β’ τρίμηνο του 2019. Και οι εξαγωγές της Γερμανίας, που υποχώρησαν, θα υποστούν και νέο πλήγμα από ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Οι καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων φανερώνουν μία νέα εποχή υφέσεων και παράλληλα ενισχύουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ  για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δίχως ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το ΔΝΤ κατέβασε ποσοτικά τις προβλέψεις του για τη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Επίσης, κατέβασε τις προβλέψεις του και για το 2020 στο 3,5%.

Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Παρά τη μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάντως, αναλυτές εξηγούν ότι η αντίδραση είναι υπερβολική. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το 10ετές ομόλογο, ίσως το πιο αντικειμενικό βαρόμετρο του κινδύνου μιας χώρας, συμπεριφέρθηκε καλά, παρά τη διεθνή αναταραχή. Οι μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία, με το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια να είναι πιθανό να εγκριθεί και εντός του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς και η Eurobank προχωρούν στις δικές τους κινήσεις για μείωση των κόκκινων δανείων εντός του Αυγούστου, ενώ τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των τραπεζών -που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου- αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θετικές τάσεις στα έσοδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας, τις μειώσεις των NPE’s καθώς και τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων. Τέλος, όσον αφορά τη ΔΕΗ, η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται τουλάχιστον υπό μερικό έλεγχο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments