Διεθνή

Άνγκελα Μέρκελ: “Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία μείωσης της έντασης με το Ιράν”

Άνγκελα Μέρκελ: “Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία μείωσης της έντασης με το Ιράν”
Άνγκελα Μέρκελ: Η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από τη σύνοδο των G7 για το διπλωματικό θέμα που έχει προκύψει με το Ιράν.

Άνγκελα Μέρκελ: Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και της Γαλλίας νωρίτερα σήμερα “δεν ήταν μια εκδήλωση της G7” αλλά “μια παράλληλη εκδήλωση στο ίδιο μέρος” στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για την επίλυση της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης – διαφορετικά πρέπει να φοβόμαστε μήπως το Ιράν υπαναχωρήσει ακόμη περισσότερο στις δεσμεύσεις του στην πυρηνική συμφωνία (του 2015), ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο”, είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. Η καγκελάριος είπε ότι είχε ενημερωθεί σύντομα μόνο ότι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μετέβαινε για συνομιλίες στο Μπιαρίτς.

Τραμπ και Μακρόν δεν τα… βρίσκουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ «άδειασε» με δήλωσή του, τον Γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κάποιο πρόσωπο για να μεσολαβεί μεταξύ των ισχυρών και του Ιράν, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε πως, ναι μεν δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από τους G7 για να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά τόνισε ότι θα παραμείνει σε ανοιχτή γραμμή με την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Είχαμε μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Τόσο εγώ, όσο και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε λάβαμε πρωτοβουλίες για το θέμα».

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεση πως: «Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7, επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους». Λίγη ώρα νωρίτερα, πηγή της γαλλικής προεδρίας είχε μεταδώσει ότι η ομάδα των G7 συμφώνησε να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να μεταφέρει στους Ιρανούς ηγέτες μηνύματα από τη Σύνοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments