Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τις προσλήψεις

Υπουργείο Παιδείας: Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τις προσλήψεις
Υπουργείο Παιδείας: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί, με αίτημα το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων για τους αναπληρωτές.

Υπουργείο Παιδείας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (26/8) οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα προσληφθούν φέτος, καθώς το υπουργείο αποφάσισε ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες. Όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η απόφαση του υπουργείου θα κρατήσει χιλιάδες συναδέλφους εκτός των δημόσιων σχολείων οι οποίοι θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων.

Ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απόφαση η οποία θα ληφθεί την Τρίτη απο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Το πρόβλημα με τις προσλήψεις των αναπληρωτών προέκυψε καθώς το ΑΣΕΠ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατάρτιση των νέων πινάκων εκπαιδευτικών με βάση τον νόμο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανά χιλιάδες εκπαιδευτικοί – όπως οι ίδιοι εκτιμούν – που για διάφορους λόγους δεν τοποθετήθηκαν πέρυσι στα σχολεία (λάθη στο σύστημα, λόγους οικογενειακούς/υγείας κ.ά) θα μείνουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και τη νέα σχολική χρονιά. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που αποφοίτησαν φέτος από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών στη διάρκεια της χρονιάς.

Υπουργείο Παιδείας: Ποια είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Στα κύρια αιτήματά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κενών σε μία φάση τον Σεπτέμβριο, η προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας καθώς και η κατάργηση του ν.4589/2019, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση αλλά και η πραγματοποίηση 33.000 μόνιμων διορισμών, με στόχο την κάλυψη των στοιχειωδών τουλάχιστον αναγκών στα σχολεία.

Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, των προσλήψεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας είναι το εξής:

  • Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019.
  • Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28/8).
  • Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/8 – 2/9).

Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3/9). Όσον αφορά τις προσλήψεις, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 5-6 Σεπτεμβρίου. Τόσο οι μόνοι όσο και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πάντως, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και για άλλα θέματα όπως είναι παραδείγματος χάριν η αξιολόγηση, την οποία και είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση. Οπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τις σχολικές μονάδες και μετά θα προχωρήσει στους εκπαιδευτικούς και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, κάτι όμως που οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να αμφισβητούν διότι φοβούνται ότι η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει πολλούς εκτός σχολικής αίθουσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments