Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πως σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη ΔΕΘ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με την οικονομική πολιτική βρέθηκαν -κυρίως- στο “στόχαστρο” των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως και η έξοδος από τα μνημόνια, δρομολογήθηκαν τον καιρό της κυβέρνησης Τσίπρα.

“Ας φροντίσει να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε”

Στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τα εξής: “Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών.Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον.

Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών”.

“Μόνο για λίγους η ανάπτυξη του κυρίου Μητσοτάκη”

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι: “Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για τους λίγους”, κατηγορώντας τον πρωθυπουργού για το ότι αρνείται να διαπραγματευτεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και άφησε τη μείωση τους στα χέρια της κ. Λαγκάρντ.

“Κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει το στίγμα της δημιουργικής Ελλάδας, της Ελλάδας που παράγει, που καινοτομεί, της εξωστρεφούς Ελλάδας“, δήλωσε η κ. Γεννηματά στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη της στην 84η ΔΕΘ, και σημείωσε: “Όμως, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό. Φάνηκε, δυστυχώς, ότι η ανάπτυξη, η δική του ανάπτυξη, είναι μόνο για λίγους.

Και φάνηκε αυτό από τα όσα είπε, την αρνητική του στάση στις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την άφησε στα χέρια της κ. Λαγκάρντ. Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει”.

“Συμφωνίες προς όφελος του κεφαλαίου, όχι του λαού”

Σκληρή ήταν η κριτική που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό και από την πλευρά του ΚΚΕ.

“Τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αφού η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα ”δώρα” στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες- εγχώριους και ξένους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%»

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το «ψητό» των βασικών εξαγγελιών, με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης» τονίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας «ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός».

“Το άσπρο, μαύρο…”

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ 25, ανέφερε τα εξής:

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο» χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί.

Η φιλοπεριβαλλοντική συγκίνηση του πρωθυπουργού πρέπει να αναγνωσθεί σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά του για τις Σκουριές, για τη Θράκη, για το Ελληνικό, για τη «διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων». Θα είναι «αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία» — όπως είδαμε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι). Το άσπρο, μαύρο”.

“Μία από τα ίδια, δηλαδή ψέματα”

Τέλος, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είχε τοποθετηθεί ως εξής με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο:

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, απέδειξε εκτός των άλλων ότι δεν τον ενδιαφέρει να ακυρώσει την προδοτική συμφωνία για τη Μακεδονία και δεν έχει σχέδιο, ώστε να σταματήσει τους Λαθροεισβολείς! Όσο για την οικονομία συνεχίζει ακάθεκτος το ξεπούλημα των Ελληνικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ – ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) και το “βαφτίζει” επενδύσεις! Επίσης επανέλαβε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετή! Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό! Προβλέψιμος, με ανεπαρκές κυβερνητικό σχέδιο! Σε άλλη μία ΔΕΘ , άλλος ένας Πρωθυπουργός, λέει μία από τα ίδια… δηλαδή… ψέματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments