Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποσυμφορήσει τη Μόρια αντί να στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις και ΜΑΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποσυμφορήσει τη Μόρια αντί να στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις και ΜΑΤ
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για καταστροφική αδράνεια, τονίζοντας ότι καθυστέρησε δύο μήνες τη συνέχεια του προγράμματος αποσυμφόρησης, με αποτέλεσμα η Μόρια από 5.500 ανθρώπους, που είχε μέχρι το καλοκαίρι, σήμερα να φιλοξενεί περισσότερους από 12.000.

ΣΥΡΙΖΑ: «Στη Μόρια εξελίσσεται μία ανθρωπιστική τραγωδία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποσυμφορήσει το Κέντρο Υποδοχής αντί να στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις και ΜΑΤ» ανέφεραν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες «ανοιχτές δομές» χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο στέλνει ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά και καλλιεργεί έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αδράνειας και αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και για την αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, στο κόμμα της αντιπολίτευσης σχολίασαν τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέροντας πως:«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή τους το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

  • προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές
  • προβλέπουν κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών» που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή
  • προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.
  • βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!».

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στη Μόρια που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν ότι: «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις όπως αυτές αξιολογούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά όντως ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. Αναμένουμε και το τελικό πόρισμα. Μέχρι όμως να βγει η επίσημη ανακοίνωση από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, είδαμε το ένα μετά το άλλο στελέχη της ΝΔ – και πολλά Μέσα ενημέρωσης – να αποδίδουν την πυρκαγιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Έφθασαν να υιοθετήσουν σενάρια για εμπρησμό, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, από τους αρμόδιους. Ενώ, ο κ. Μπογδάνος, βουλευτής της ΝΔ , έφθασε στο σημείο να πει ότι για τη φωτιά ευθύνεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ερντογάν. Η προσέγγιση των στελεχών της ΝΔ δεν στερείται μόνο σοβαρότητας αλλά είναι και επικίνδυνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments