Πολιτική

Άγγελος Συρίγος: «Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση»

Άγγελος Συρίγος: «Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση»
Την ανησυχία του εκφράζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, για τις τουρκικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση με τη συμμετοχή Ελλάδας και Γαλλίας.

«Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάνε στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα πάνε και θα κάνουν γεώτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πολεμική σύγκρουση» είπε αρχικά ο κ. Συρίγος, ο οποίος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Σε ερώτηση, δε, αν σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξει εμπλοκή και της Ελλάδας, η απάντηση ήταν καταφατική: «με εμπλοκή και της Ελλάδας και της Γαλλίας.

«Σας θυμίζω ότι όταν την άνοιξη του 2018 μπήκε το πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ και τότε βγήκαν τρία τουρκικά πλοία και το σταμάτησαν και μετά η ΕΝΙ έβαλε στο παιχνίδι και την γαλλική TOTAL. Αυτή τη στιγμή δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα των δύο εταιρειών» εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Όσο για το τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η γεώτρηση στο οικόπεδο 7 ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε «θεωρώ ότι αυτό το πράγμα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση» ενώ κληθείς να διευκρινίσει την εμπλοκή της Ελλάδας απάντησε «η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων μπλεγμένη εκεί. Δεν είναι θέμα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε. Η στρατιωτική εμπλοκή θα κριθεί από την πολιτική ηγεσία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments