Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το άσυλο – Τι αλλάζει

Μεταναστευτικό: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το άσυλο – Τι αλλάζει
Μεταναστευτικό: Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θα χορηγείται το άσυλο.

Μεταναστευτικό: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον τίτλο: «Περί Διεθνούς Προστασίας, Διατάξεις για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας, ενοποίηση διατάξεων για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αναδιάρθρωση δικαστικής προστασίας αιτούντων άσυλο και άλλες διατάξεις.»

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θα χορηγείται το άσυλο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές και η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας με το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

 Ποιες διατάξεις τέθηκαν προς διαβούλευση:

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, στο σύστημα θα εντάσσονται μόνο όσοι έχουν προσφυγικό προφίλ  και την ασυλία θα διατηρούν μόνο όσοι συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος. Στο νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται για πρώτη φορά μία διάταξη περί διεθνούς  προστασίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες που συγκροτούν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου προβλέπουν ένταξη στο σύστημα μόνο εκείνων που έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση μόνο όσων συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους ενώ η μεγαλύτερη τομή είναι η απόκτηση για πρώτη φορά ενός νόμου περί διεθνούς προστασίας στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

Όσοι αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται κατά την υποδοχή τους σε μεταφορά σε άλλες δομές, θα ενεργοποιούνται τάχιστα οι διαδικασίες επιστροφής και οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται εντός τριών ημερών.

Επίσης, θα τους χορηγείται Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) η οποία όμως θα συνδέεται με την ισχύ των δελτίων τους.

Παράλληλα, οι ανήλικοι πρόσφυγες θα υποχρεούνται για λόγους ένταξης και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και για λόγους κοινωνικής προστασίας, να πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο ενώ στις περιπτώσεις που ο ανήλικος δεν παρακολουθεί τα σχολικά μαθήματα ή δεν εγγράφεται,θα εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα σε βάρος των ενηλίκων μελών της οικογένειας.

Επιπλέον, θα συγκροτηθούν Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου που αποτελούνται από τους χειριστές των υποθέσεων ενώ η εκδίκαση προσφυγών μεταφέρεται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορούν να ανταποκριθούν με ταχύτητα στην εκδίκασή τους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις θα εκδίδονται και οι αποφάσεις επιστροφής για να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος σε διοικητικές διαδικασίες ενώ η προσφυγή στις Ανεξάρτητες Επιστροφές Προσφυγών θα γίνεται με δικόγραφο και όχι με ένα προεντυπωμένο έγγραφο.

Δείτε εδώ τις βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments