Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Αυτά θα αναφέρει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στέλιος Πέτσας: Αυτά θα αναφέρει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στέλιος Πέτσας: Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει στο τραπέζι της συνάντησης της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

Στέλιος Πέτσας: Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 14:30 (ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Πέτσας, θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ σημείωσε ότι “θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά -και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση”. Τόνισε δε, πως «σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας” και συνέχισε λέγοντας πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τονίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments