Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η απάντησή του στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η απάντησή του στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σε 72 ώρες καταδίκασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Την απόφαση της Αθήνας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη καταδίκασε σε έντονο ύφος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, ο κ. Τσαβούσογλου αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε πως «οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης – Διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα

Σήμερα το πρωί, ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του ανακοινώθηκε ότι είναι “persona non grata” και του δόθηκε προθεσμία δύο ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο πρέσβης στην ουσία «πλήρωσε» την άρνηση του να δώσει στην Ελλάδα το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, ειδικά μετά την κύρωση του μνημονίου από το τουρκικό κοινοβούλιο. Τα τουρκικά μέσα αντέδρασαν αμέσως, κάνοντας λόγω για απόφαση – σκάνδαλο.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με το Λίβυο πρέσβη και του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις. Έτσι και αλλιώς, στις 12 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη. Στο μεταξύ, «αργά ή γρήγορα, και η γείτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments