Διεθνή

Αίγυπτος: Άκυρες οι συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη – Ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν

Αίγυπτος: Άκυρες οι συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη – Ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν
Αίγυπτος: Να μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η Αίγυπτος.

Αίγυπτος: Με επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé, του μετέφερε την άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη.

Νίκος Δένδιας: «Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εξήγησε χθες και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Γενεύη με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα.

Ειδικότερα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα και ότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση, από τη συμφωνία του Σεϊράτ για τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους κινδύνους, που οι, εναντίον του δικαίου της θάλασσας, τουρκικές απόψεις, που επιβλήθηκαν στη Λιβύη, δημιουργούν για την περιοχή. Σημειώνεται ότι εκτός από την κοινοποίηση των ελληνικών θέσεων στον ΟΗΕ, σε ύψιστο επίπεδο, βασική προτεραιότητα της Αθήνας είναι και η ενίσχυση των συμμαχιών, κυρίως με τις χώρες στην λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία.

Έτσι, ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί στην συνέχεια την Σαουδική Αραβία. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επόμενη μέρα την Ιορδανία και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του. Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments