Ελλάδα

Αγωγός EastMed: “Κλείδωσε” για τις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας – “Μπλόκο” στον Ερντογάν

Αγωγός EastMed: “Κλείδωσε” για τις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας – “Μπλόκο” στον Ερντογάν
Αγωγός Eastmed: Στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγωγός EastMed: Για τις 2 Ιανουαρίου “έκλεισε” η υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Υπάρχει ένα γεγονός το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της. Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η υπογραφή θα γίνει στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα. 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. 

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες. 

Ήδη προχθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκις μας είχε προιδεάσει από χθες:

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο”, είπε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα. “Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments