Διεθνή

Λιβύη: Η Βουλή ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία

Λιβύη: Η Βουλή ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία
Λιβύη: Να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, ψήφισε το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της χώρας σήμερα το πρωί.

Λιβύη: Όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε επίσης την αποστολή στη γενική εισαγγελία του φακέλου για τον Σάρατζ και για όσους εμπλέκονται στη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας με την Τουρκία, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων τους.

Η βουλή της Λιβύης πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.

Χθες, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη. «Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα», είπε ο επικεφαλής του LNA σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπενθυμίζεται, πως η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Το «ναι» του τουρκικού κοινοβούλιο στην αποστολή στρατευμάτων

Η ανακοίνωση του Χαλίφα Χαφτάρ έγινε μία ημέρα μετά από το «πράσινο φως» που άναψε το τουρκικό κοινοβούλιο στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη. Συνολικά 325 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της σχετικής πρότασης, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments