Ελλάδα

Ορούτς Ρέις Αιγαίο: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό πλοίο – Πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο

Ορούτς Ρέις Αιγαίο: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό πλοίο – Πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο
Ορούτς Ρέις Αιγαίο: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Ορούτς Ρέις Αιγαίο: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως της νήσου Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που φέρεται να βρίσκεται το τουρκικό πλοίο. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ και παρακολουθεί τις εξελίξεις. 

Στο σημείο επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα και τώρα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Ορουτς Ρέις βρίσκεται βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, και πραγματοποιεί αβλαβή διέλευση με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με πληροφορίες δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέουν δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Επίσης στο σημείο βρίσκεται και το γαλλικό Σαρλ Ντε Γκωλ και ήταν αυτό που εντόπισε και το φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβάνου που μετέφερε τουρκικό οπλισμό στη Λιβύη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γίνεται ανήμερα της μαύρης νύχτας της κρίσης των Ιμίων, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου του 1996.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments