Οικονομία

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστάσεις σε υπουργεία: Ζήτησε περιορισμό σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστάσεις σε υπουργεία: Ζήτησε περιορισμό σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστάσεις σε υπουργεία: Συστάσεις έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία, ώστε να περιορίσουν τα έξοδά τους για ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ζήτησε να τηρηθεί με αυστηρότητα ο κανόνας για τις προσλήψεις, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων.

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστάσεις σε υπουργεία: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησε συστάσεις προς τα υπουργεία  ώστε να περιορίσουν τα έξοδά τους για ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και για δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ ζητάει να τηρηθεί με αυστηρότητα ο κανόνας για τις προσλήψεις. Επίσης, ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρώνονται οι υποχρεώσεις του κράτους και να γίνεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ζητά να μπει φρένο στις υπερωρίες και στα εκτός έδρας και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υπερβάσεις δαπανών. Παράλληλα σημειώνεται, ότι κάθε μήνα το πρώτο 10ήμερο, θα υπάρχουν έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, και όπου διαπιστώνονται τυχόν υπερβάσεις θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις.

Επισημαίνεται επίσης προς όλους τους φορείς να σεβαστούν τους κανόνες του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν:

  • Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της κεντρικής διοίκησης όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
  • Να μεριμνούν για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.
  • Να εξετάσουν του λόγους για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
  • Να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  • Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να διερευνήσουν εάν στο χαρτοφυλάκιό τους υπάρχουν καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη.
  • Αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών.
  • Έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το κράτος.
  • Χρέη που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη εμφάνιση δικαιούχου ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Επιπλέον το Γενικό Λογιστήριο όσον αφορά τους νέους διορισμούς στο Δημόσιο, καλεί τα υπουργεία να τηρήσουν τον κανόνα που ορίζει μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ στο τέλος κάθε τριμήνου θα παρακολουθείται η εφαρμογή του με βάση τα απολογιστικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει ο φορέας. Έτσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο έλεγχος των στοιχείων για τις προσλήψεις και των δαπανών για μισθοδοσία θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments