Πολιτική

Προσφυγικό Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Προσφυγικό Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ
Προσφυγικό Βουλή: Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Προσφυγικό Βουλή: Τη συγκρότηση ειδικού Μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Ομάδων (ΜΚΟ) προβλέπει υπουργική τροπολογία, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με στόχο να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας, λόγω του ζητήματος, η κυβέρνηση δημιουργεί μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι αλλά και οι συνεργάτες των Ομάδων.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ.

Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και τα έργα υποδομών. Επιπλέον, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίδεται η δυνατότητα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύναψης σύμβασης εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την παροχή προστασίας, εκπροσώπησης και εποπτείας ασυνόδευτων ή χωρισμένων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων διευκρινίζεται ότι ο Εθνικός Συντονιστής οργανώνει, διευθύνει, συντονίζει και ελέγχει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Η ρύθμιση που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή στο προσφυγικό – μεταναστευτικό συντελείται προκειμένου να «αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» ανάμεσα στον εθνικό συντονιστή και το επανιδρυθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, την σύσταση «Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» αλλά και τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα». Δομές επιτρέπεται να είναι και στρατόπεδα με αντάλλαγμα (μίσθωμα) στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Προβλέπεται ακόμη, η σύσταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων έντοκος δεσμευμένος λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Αλληλεγγύης» με σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση δράσεων για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από μονάδες φιλοξενίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments