Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το «Europa» του Λανς Φον Τρίερ με την υπογραφή του Κώστα Παπακωστόπουλου

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το «Europa» του Λανς Φον Τρίερ με την υπογραφή του Κώστα Παπακωστόπουλου
Εθνική Λυρική Σκηνή: Το «Europa», το συγκλονιστικό πολεμικό δράμα του Λας Φον Τρίερ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη θεατρική εκδοχή του με την σκηνοθετική εποπτεία του Κώστα Παπακωστόπουλου.

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το «Europa», το συγκλονιστικό πολεμικό δράμα του Λας Φον Τρίερ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη θεατρική εκδοχή του, και θα φιλοξενηθεί στις 19 και 20 Μαρτίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Πρόκειται για συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με το Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας και την υπογραφή του Κώστα Παπακωστόπουλου.

Καταξιωμένος σκηνοθέτης, που έχει ξεχωρίσει για τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές προτάσεις του, ο Κώστας Παπακωστόπουλος είναι η «ψυχή» του Ελληνογερμανικού Θεάτρου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του. Φέτος, το θέατρο γιορτάζει τα 30 του χρόνια και με αφορμή αυτή την επέτειο ανέβασε, στις 2 Νοεμβρίου, το συγκλονιστικό έργο του Λανς Φον Τρίερ ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

«Άκουσε τώρα τη φωνή μου. Η φωνή μου θα σε βοηθήσει, να οδηγηθείς βαθιά μέσα στην Ευρώπη. Θα μετρήσω από το ένα έως το δέκα, με το δέκα θα είσαι στην Ευρώπη»: Τοποθετημένη χρονικά στα ερείπια της κατεστραμμένης Γερμανίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία παρουσιάζει μέσα από ένα αλληγορικό ταξίδι τις επίπονες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης πάνω στις στάχτες που άφησε το βίαιο παρελθόν της. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ένας νεαρός ιδεαλιστής, Γερμανοαμερικανικής καταγωγής, που έρχεται στη Γερμανία το 1945 και άθελα του γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: τους φανατικούς ναζί και τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες.

Η παράσταση αποτελεί μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με το Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας και την υπογραφή του Κώστα Παπακωστόπουλου

Στη θεατρική μεταφορά της ταινίας ο Κώστας Παπακωστόπουλος βάζει έναν σημερινό πολίτη να κάνει το ίδιο ταξίδι φτάνοντας στη μεταπολεμική Γερμανία εκείνης της εποχής. Απροσδόκητες συναντήσεις τον γοητεύουν, επώδυνες μνήμες τον τυραννούν, που στο τέλος θα θέσουν σε δοκιμασία και τελικά σε απόρριψη τις αξίες του. Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα ασπρόμαυρα βίντεο του Τζον Σάιντλερ δίνουν μια καφκική ατμόσφαιρα σε αυτό το ταξίδι-εφιάλτη στην ιστορία της Ευρώπης, στο οποίο το κοινό θα γίνει συνεπιβάτης.

Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών, αντιπαραθέσεων αλλά και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκηνοθέτης δανείζεται τα μοτίβα του Λαρς Φον Τρίερ, για να αναδείξει μέσα από το βίαιο παρελθόν της Ευρώπης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της.

Παίζουν:

  • Thomas Franke,
  • Florian Gierlichs,
  • Νίκος Γουδανάκης,
  • Stefan Kleinert,
  • Lisa Sophie Kusz,
  • Αντώνης Μιχαλόπουλος,
  • Βασίλης Ναλμπάντης
  • Bodo Primus.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments