Πολιτισμός

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Άκρως πετυχημένο το φεστιβάλ “Movement” με θέμα την μετανάστευση

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Άκρως πετυχημένο το φεστιβάλ “Movement” με θέμα την μετανάστευση
Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Δέκα ημέρες για τη μετανάστευση με διαλέξεις, συναυλίες και προβολές εντός και εκτός Στέγης

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Συμβαίνει τώρα. Όπως συνέβη και μετά το 1920. Μετακινήσεις πληθυσμών, μετανάστευση, αιτήσεις ασύλου, αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μέσα στη βία του πολέμου, δημιουργία ταυτότητας πέρα από τα ερείπια σε ένα μέλλον που υπερβαίνει τα γεωγραφικά, φυλετικά και εμφύλια όρια. Σε επιμέλεια των Detach (Voltnoi & Quetempo), παραγωγή της Στέγης και σε συνεργασία με το Goethe Institut-Athen, το Φεστιβάλ Movement εστιάζει για δέκα ημέρες (από τις 13 ως τις 23 Φεβρουαρίου) στη μετανάστευση στη Μεσόγειο από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα. Με μια σειρά από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συναυλίες, προβολές ταινιών στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε διαφορετικούς χώρους του κέντρου.

Στη Στοά Εμπόρων στην Βουλής θα βρίσκεται με συνεχή ροή ο ψηφιακός ραδιοφωνικός σταθμός Movement Radio ως ένα κέντρο δεδομένων, μια τράπεζα μνήμης για το Φεστιβάλ Movement. Για ένα δεκαήμερο, σε 24ωρη βάση, θα μεταδίδει συνεχώς ανατεθειμένα έργα, θεματικά mixtapes, ακουστικές τεκμηριώσεις, μαρτυρίες μεταναστευτικών διαδρομών, αφηγήσεις, συνεντεύξεις και DJ sets.

Στη Στέγη, στο φουαγιέ του 5ου ορόφου, θα παρουσιαστεί από τις 21 ως τις 23 Φεβρουαρίου η ακουστική εγκατάσταση “Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin)” (για την 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας) από τη γνωστή για την υιοθέτηση πολλαπλών ταυτοτήτων ιρανή εικαστικό Natascha Happelmann. Με το ηχητικό της έργο «Tribute to Whistle» αναφέρεται σε μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να προειδοποιούν ο ένας τον άλλον με σφυρίγματα όταν πλησιάζει η αστυνομία. Στις 20 Φεβρουαρίου η καλλιτέχνις θα μιλήσει στο Onassis AiR (Φρυνίχου 16Α) (19:30).

Στο μουσικό κομμάτι του Movement θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο Boiler και το Ρομάντσο δυνατά ονόματα από το χώρο του spoken-word, της ηλεκτρονική σκηνής και του post-hip-hop κινήματος όπως η Αμερικανίδα MC, ποιήτρια και sound artist Moor Mother με το εξαιρετικό πρόσφατο άλμπουμ της Analog Fluids Of Sonic Black Holes.

Η τυνήσια Deena Abdelwahed με το υβριδικό της house και techno ήχο, ο πολυοργανίστας και παραγωγός ΖULI από το Κάιρο, ο μιλανέζος Simone Trabucchi με το νέο τους πρότζεκτ DJ Still συνδέοντας ιταλικές και αφρικανικές φωνές ή ο παλαιστίνιος μουσικός και MC του hip hop Muqata’a. Μαζί με ονόματα όπως οι Carina, Flokosh, DJ Marfox, Jay Glass Dubs.

Ομιλίες από 21 εώς και 23 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης εστιάζοντας στην ελευθέρια της κίνησης, τις πολιτικές για το μεταναστευτικό και τα σύνορα, τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την καθημερινή ζωή.

Από τους ομιλητές αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη Νέα Υόρκη η Ολλανδή καθηγήτρια κοινωνιολογίας Saskia Sassen (συγγραφέας των βιβλίων «Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης» και «Χωρίς έλεγχο», εκδ. Μεταίχμιο), ο νιγηριανός καθηγητής αγγλικών Αφροαμερικανικών σπουδών στη Βοστόνη Louis Onuorah Chude-Sokei (συγγραφέας του βιβλίου «The Sound of Culture: Diaspora and Black Technopoetics»), η καλλιτέχνις Ayesha Hameed από το Λονδίνο που εστιάζει στη μετανάστευση και τα σύνορα με σημαντικά έργα όπως το project Black Atlantis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments