Οικονομία

Βάρσος: Μια “γλυκιά” ιστορία στην καρδιά της Κηφισιάς

Βάρσος: Μια “γλυκιά” ιστορία στην καρδιά της Κηφισιάς
Βάρσος: Ένας "γλυκός" κολοσσός που ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολλούς.

Βάρσος: Στην Κηφισιά και ειδικότερα επί της οδού Κασσαβέτη 5 βρίσκεται ένα από πιο θρυλικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Ο Βάρσος. Μια επιχείρηση που αν περάσεις έστω και μια φορά στο εσωτερικό της έχεις ήδη λάβει εισιτήριο για πολλές ακόμα επισκέψεις. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατον με την πρώτη φορά να καταφέρεις να απολαύσεις όλα τα ευωδιαστά προϊόντα που καταφέρνουν να σπάνε τις μύτες των πελατών. Στον Βάρσο θα βρει κανείς υπέροχα τσουρέκια, γαλακτομπούρεκα, πάστες και εκπληκτικά προφιτερόλ που μπορούν στη στιγμή να καταπλήξουν κάθε ουρανίσκο.

Το ζαχαροπλαστείο κουβαλάει μια τεράστια ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα λειτουργίας. Ξεκίνησε το 1890 όταν ο Βασίλειος Βάρσος μετοίκησε στην Αθήνα μαζί με τον αδερφό του από την μακρινή Φωκίδα. Στην ηλικία των 16 άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Από το 1922 αποφασίζει να μεταφέρει την επιχείρηση στην καρδιά της Κηφισιάς καθώς θεώρησε ότι εκεί το καταναλωτικό κοινό ήταν μεγαλύτερο.

Τότε, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αρκετοί Αθηναίοι μεταφέρθηκαν στην Κηφισιά καθώς έβρισκαν ευκολότερα βρώσιμα προϊόντα. Το καθαρό γάλα αυτή την εποχή ήταν άγνωστη λέξη για πολλούς, ο Βάρσος έπαιρνε το γάλα κατευθείαν από τους παραγωγούς και το πουλούσε στους πελάτες του πεντακάθαρο. Στη συνέχεια η εταιρεία πήρε ακόμα περισσότερο τα πάνω της καθώς εισήγαγαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγελάδες από την Ολλανδία που απέδιδαν αρκετά κιλά γάλα. Το 1965 οι Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της επιχείρησης μέχρι την στιγμή που πέρασε στα χέρια της επόμενης γενιάς.

Το κατάστημα στις κρίσιμες τότε πολιτικές στιγμές τον Ιούλιο του 1965 άφησε το στίγμα του καθώς εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου κατέφθασαν υπουργικά αυτοκίνητα και οι υπουργοί έκαναν άμεση χρήση του τηλεφώνου του ζαχαροπλαστείου για τις επικοινωνίες τους. Το κατάστημα τότε ήταν ανοιχτό μόνο για τους βουλευτές και τους υπουργούς με την Κατερίνα Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν.

Το 1967 με 1968 η επιχείρηση προχωρά στην αγορά μηχανημάτων, προκειμένου να έχουν καλύτερα παραγωγικά αποτελέσματα και φυσικά υψηλότερη ποιότητα. Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος πρωτοπορεί καθώς είναι πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Το 1992, ο Βάρσος γιορτάζει 100 χρόνια συναπτής λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της, ενώ το 2012 γίνεται πλήρη ανακαίνιση στο χώρο της σάλας  αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος στην Κηφισιά.

Οι New York Times έγραψαν στο παρελθόν ότι το ζαχαροπλαστείο είναι από τους καλύτερους προορισμούς της Αθήνας. Οι περαστικοί είναι σίγουρα ακατόρθωτο να περάσουν από εκεί και να μην τους περάσει από το μυαλό η ιδέα να εισέλθουν και να γευτούν όλα αυτά τα γλυκά που κοσμούν την βιτρίνα. Ένας χώρος που δίνει ακόμα την δυνατότητα στον πελάτη να καθίσει στη σάλα και στο κήπο να απολαύσει την όποια λιχουδιά επιλέξει.

Αρκετοί βέβαια που έχουν επισκεφτεί το κατάστημα θα έχουν προσέξει το ρολόι που κοσμεί το κατάστημα εδώ και 70 χρόνια, το μωσαϊκό, τα γύψινα και όλα τα αντικείμενα που αυτομάτως μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή που οι νεότεροι δεν γνωρίσαμε. Μερικά από τα προϊόντα που δοκιμάζει ο κόσμος είναι τα τσουρέκια, τα παγωτά, οι πάστες, οι μαρέγκες , διάφορες κρέμες και το πεντανόστιμο ρυζόγαλο. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να δυναμώνουν την επιχείρηση που τόσα χρόνια στέκεται και εκπλήσσει.

Μια μεγάλη επιτυχία των ιδιοκτητών είναι ότι ακόμα και αν ρωτηθούν μερικοί για το τι θα προτιμούσαν από το κατάστημα οι απαντήσεις ποικίλλουν. Μερικοί θα προτιμήσουν τα γαλακτομπούρεκα, άλλοι τα τσουρέκια ενώ κάποιοι τις πάστες. Αδιαμφισβήτητα αυτό είναι μια επιτυχία, καθώς δεν περιορίζεται το κατάστημα σε μια συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ προκειμένου όλοι να τρέχουν για ένα προϊόν. Αυτό που επίσης όμως τονίζεται από το καταναλωτικό κοινό είναι ότι όλοι συμφωνούν σε κάτι, στο ότι ο Βάρσος είναι το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. Ένα επίσης δυνατό συστατικό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ότι η ιδιοκτησία επιλέγει αγνά προϊόντα από προμηθευτές που συνεργάζεται χρόνια και δεν χρησιμοποιεί έτοιμες σκόνες όπως πολλά ζαχαροπλαστεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments