Ελλάδα

Γιατί την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουμε τσουρέκια

Γιατί την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουμε τσουρέκια
Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου.

Η Ορθοδοξία και πιο συγκεκριμένα η Μεγάλη Εβδομάδα έχει τις δικές της παραδόσεις, αλλά και τους συμβολισμούς της μέσα από τις δοξασίες, αλλά και και τα φαγητά. Ένα από αυτά είναι το ζύμωμα και ψήσιμο του τσουρεκιού. Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι κουζίνες της χώρας γεμίζουν από αλεύρι και πασχαλινές μυρωδιές από το ζύμωμα και το ψήσιμο του.

Έτσι, πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια”.

Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.

Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Συνταγή για τσουρέκι

Προετοιμασία τσουρεκιού: 60΄ Χρονική διάρκεια ψησίματος τσουρεκιού: 50΄με 60′. Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά:

  • βούτυρο
  • γάλα
  • ζάχαρη
  • μαχλέπι
  • μαστίχα

Τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C καθώς προκαλεί την καταστροφή ενός υλικού το οποίο θα προστεθεί κατά την επόμενη φάση της παρασκευής του τσουρεκιού, της μαγιάς.

Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται. Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι.

Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο. Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments