Video

Ιερουσαλήμ: Εντυπωσιακή αναπαράσταση του Νιπτήρα

Ιερουσαλήμ: Εντυπωσιακή αναπαράσταση του Νιπτήρα
Ιερουσαλήμ: Χθες, Μεγάλη Πέμπτη σε πολλές περιοχές του ορθόδοξου κόσμου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της αναπαράστασης του Νιπτήρα.

Ιερουσαλήμ: Μεγάλη Πέμπτη χθες και στην Ιερουσαλήμ όπως και σε άλλες περιοχές του ορθόδοξου κόσμου τελέστηκε η αναπαράσταση του Νιπτήρα, όταν ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του λίγο πριν το Μυστικό Δείπνο. Μετά την πρωινή Θεία λειτουργία ο Πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ όπως ορίζει η παράδοση έπλυνε τα πόδια 12 ιερέων στον περίβολο του Ναού της Αναστάσεως στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Αυτή την φορά όμως χωρίς την παρουσία των πιστών που άλλες χρονιές βρισκόντουσαν εκεί για να παρακολουθήσουν τις θείες λειτουργίες την εβδομάδα των Παθών. Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα δεν θυμίζει σε τίποτα όλες τις προηγούμενες καθώς όλα τα μυστήρια διεξάγονται χωρίς τη παρουσία πιστών, καθώς όλα τα κράτη της ορθόδοξης εκκλησίας έχουν αποφασίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της επέλασης της πανδημίας.

Η Εκκλησία θυμίζει και βιώνει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και, εν τέλει, την πλήρη επικράτηση του κακού επί του καλού, μέχρι το δεύτερο να θριαμβεύσει ξανά με την Ανάσταση. Τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και τα 5 την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μας παρουσιάζουν τα δραματικά γεγονότα από όλους τους Ευαγγελιστές.

Με τον τρόπο αυτό ζούμε την προδοσία και τη σύλληψη, την ανάκριση και τους εξευτελισμούς, την θανατική καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την άρνηση και τη μετάνοια του Πέτρου, την πορεία προς το Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Αποκαθήλωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται». Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments